Startet med hjemmebygget 386

Startet med hjemmebygget 386

ILDSJELEN: Ronny Stavem har gått fra Steria til Dell, og er fortsatt mest opptatt av sikkerhet, brukervennlighet og å velge riktig teknologi til rett bruk.

- Hva opptar deg mest faglig?

- Nå om dagen, så er det «privilege management», administratorbrukere som ingen har kontroll på og mange har tilgang til. Det engasjerer meg veldig om dagen, og er et tema jeg tror er veldig ofte glemt innen access management. Det deier seg gjerne kontoer som er vanskelig å kontrollere, og er noe som alltid er aktuelt. Kostnadene med å rydde opp i etterkant er langt høyere enn å være proaktive.

- Hvordan ble du interessert i data?

- Det var så tilfeldig som det går an å bli. Jeg kunne ingenting av it da jeg var ferdig i forsvaret på 90-tallet. Jeg havnet på it-linja på Høgskolen i Østfold, litt tilfeldig siden det var i nærheten av der jeg bodde. Jeg tenkte at data kunne være en lur ting å kunne.

- Hva var din første datamaskin?

- Det var en hjemmebygget i386, med 20MB harddisk og to eller fire MB Ram. Jeg kjøpte delene da jeg begynte på høgskolen.

- Åpent eller proprietært?

- Før hadde jeg kanskje hatt sterke meninger om det, men nå handler det mer om hva som virker og hva som er forutsigbart. Det er litt pragmatisk, og jeg tror de fleste er der nå. Man er forbi religionskrigen med Windows, Mac og Linux. Man er forbi de tekniske duellene.

- Har du en favorittdings?

- Det er faktisk flere. Telefonen og Ipad-en. Ipad er kanskje den mest bruke dingsen jeg har, selv om den brukes mest til å lese nyheter og mail.

- Hva er det mest spennende på teknologifronten akkurat nå?

- Jeg har egentlig ikke sett noe som skiller seg nevneverdig ut, jeg er mer opptatt hvilken teknologi som brukes for å løse et problem.

- Hvis du var it-minister i Norge, hva ville din første handling vært?

- It kan være skremmende for mange. Å forenkle mange av løsningene er noe jeg ville jobbe mot. «Power to do more», ville jeg ha brukt for alt det er verdt. Brukervennligheten har begynt å få litt fokus, men jeg synes it-folk kan være litt dårlige til å tenke på hvordan det er å bruke for alle. Det må man ta seriøst.

ILDSJELEN

NAVN: Ronny Stavem

FIRMA: Dell

DND-MEDLEM SIDEN: Ca. 2000

Les om:

Ukas Ildsjel