Ukens it-aksjer

Ukens it-aksjer

Eltek og Funcom er to børsnavn som har vært med på å prege nyhetsbildet. Her er ukens it-vinnere og -tapere på Oslo Børs.

Oslo Børs er en energi- og råvareinspirert børs, men det finnes også en rekke andre selskaper som er interessant å følge med på enn Statoil og Hydro. Som it- og teknologiselskapene, for eksempel.

Her skal vi ta en nærmere kikk på hvordan det har gått med noen av teknologiaksjene den siste uken, med utgangspunkt i sluttnoteringene forrige fredag og frem til status i skrivende stund fredag ettermiddag.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarene nedenfor dermed er basert på kursstatus slik det så ut ca. kl. 14 fredag ettermiddag. Som kjent fortsetter Oslo Børs handelen helt frem til kl. 18.30 på ordinære handledager.

Ikke alle teknologiaksjene på Oslo Børs er like likvide, og flere av dem kan ligge stille i flere dager uten aktivitet. Det mest interessante er naturligvis derfor å fokusere på selskapene som har en viss aktivitet å vise til.

Eltek tar av

Ett av selskapene som har satt sitt navn på uken er Eltek. Onsdag kveld etter børsens stengetid rapporterte selskapet at det har inngått en avtale om salg av datterselskapet Nera Networks til det britiske selskapet Ceragon Limited for 284 millioner kroner. Ceragon Limited eies av Ceragon Networks Ltd., som er en britisk teknologileverandør.

Les også: Eltek selger Nera Networks

Eltek-aksjen har med utgangspunkt i kursstatus i 14-tiden fredag steget 33,91 prosent i løpet av siste uke og topper med det it-listen på Oslo Børs. Fra omsetningsvolumer i underkant av én million aksjer per dag innledningsvis denne uken, ser vi også at handelen for alvor fikk opp dampen etter meldingen om salget av Nera onsdag. Torsdag ble det omsatt 1,5 millioner aksjer, mens dagens handel ligger an til å havne i underkant av seks millioner aksjer.

Spillslepp hos Funcom

Det andre selskapet vi legger merke til er spillprodusenten Funcom, et selskap som har vært i medias søkelys i forbindelse med den siste spillsatsingen. Markedsforventningene til samarbeidet selskapet har med Electronic Arts har bygget seg opp, og er trolig en viktig forklaring bak kursoppgangen på 29,5 prosent den siste uken. Går vi en måned tilbake i tid, ser vi en kursoppgang på formidable 73 prosent, en utvikling de fleste Funcom-aksjonærer trolig er godt fornøyd med.

I Funcom har dagsomsetningen ligger på og rundt én million aksjer innledningsvis denne uken, men i løpet av uken har volumet økt kraftig i takt med kursoppgangen. Fredagen ligger an til å gi et volum på snaue tre millioner aksjer, ned fra et toppunkt på 4,4 millioner aksjer torsdag.

Funcom er den aksjen som leverte den nest største fremgangen den siste uken.

Nye millioner til EDB Ergogroup

Mandag meldte Finansavisen om at EDB Ergogroup har fått jobben med å levere en løsning for elektronisk rekvisisjon til Helse Sør-Øst i en avtale med en anslått verdi mellom 30 og 40 millioner kroner. For selskapets aksje har uken vært rimelig begivenhetsløs, og de handler som har funnet sted, har skjedd på svært beskjedne volum. Aksjen falt noe tilbake i innledende handel mandag, før nyheten om millonkontrakten trolig medvirket til å trekke aksjen opp på nivået tilsvarende fredagens sluttnotering.

Les også: 40 millioner til EDB Ergogroup

Torsdag ble det dessuten kjent at selskapet får jobben med å utvikle og drifte Oslo kommunes hr-systemer i ti år fremover i en avtale verdt 200 millioner kroner.

Les også: 200 millioner til EDB Ergogroup

Fredag ettermiddag kl. 14 ligger EDB Ergogroup-akjen uendret.

Opp på fusjonsplaner?

Aksjekursen til it-konsulentselskapet Inmeta fortsetter å klatre i kjølvannet av nyheten om den planlagte fusjonen med Crayon Group. 30. november i fjor fusjonen av det som blir en av Microsofts største partnere utenfor USA annonsert. Siden den gang har aksjen steget 23 prosent. Den siste uken er kursoppgangen på 7,3 prosent, noe som plasserer aksjen på tredjeplass på listen over ukens største kursvinnere.

Les også: Inmeta og Crayon planlegger fusjon

Ukens topper og bunner

De tre sprekeste aksjene har vi allerede nevnt, men hva med dem i motsatt ende av tabellen? Sorterer vi tabellen etter taperne, ser vi at Dolphin Group topper med et kursfall på10,9x prosent den siste uken. Deretter følger Vizrt med et fall på 6,9 prosent, mens Telenor ligger an til et fall på snaue seks prosent på ukesbasis. Telenor er svært ofte også blant børsens mest omsatte aksjer.

Programvarehuset Opera har heller ikke hatt en spesielt god uke, og kan fredag ettermiddag notere seg et kursfall på 5,6 prosent.

Rolig i Komplett

Et annet navn som rett som dukker opp er nettbutikken Komplett, en aktør vi kjenner godt til i kanalsammenheng. Men i børssammenheng er selskapet for en miniputt å regne om vi sammenligner markedsverdien med de mer dominerende selskapene på Oslo Børs. Komplett-aksjen er heller ikke spesielt likvid om dagen - siste omsetning var tirsdag da aksjen ble omsatt for 59 kroner. Det gir selskapet en markedsverdi på en snau milliard kroner, eller 991 millioner kroner for å være nøyaktig. På ukesbasis har Komplett-aksjen steget 5,36 prosent.

Netconnect er den it-aksjen som har ramlet mest med en nedgang på 13,5 prosent i løpet av perioden.