Avanserte it-prosjekter i iskrembransjen

Avanserte it-prosjekter i iskrembransjen

Ukens it-sjef: Hos iskremfabrikanten Hennig Olsen foregår det avanserte it-prosjekter med sporing, vareflyt og datafangst.

Gudvin Baldersheim er it-sjefen hos Hennig-Olsen i Kristiansand. Selskapet produserer cirka 27 millioner liter iskrem.

- Hva er dine viktigste utfordringer i jobben akkurat nå?

- Det er å klargjøre systemene for iskrem-sesongen. Vi prøver å unngå større endringer eller oppgraderinger nå like før sesongen. Vi har i vinter byttet alle håndterminaler i salgsbilene og tatt ibruk pda-er med ny salgsløsning - Capsale. I sporing og vareflyt har vi tatt i bruk RFID-teknologi på håndterminaler i produksjonsmiljøet. Her er vi tidlig ute og har gjort oss noen erfaringer med den teknologien.

- Hva foretrekker du, Microsoft eller Linux?

- Vi bruker ikke Linux, så det er Microsoft som dominerer her. Var nettopp på et seminar om Open Source i regi av Dataforeningen, og fikk noen interessante synspunkt på Microsofts dominante rolle. Microsoft har gode produkter, men lisensavtalene deres gjør at en til tider føler seg tvunget til å fortsette med Microsoft.

- Outsourcing, plage eller saliggjørende?

- Vi har bare i liten grad prøvd outsourcing. Har erfaring fra outsourcing av backup som ble kjørt på linje ut av huset hos oss i 1,5 års tid. Det var problemfylt og ustabilt. Til slutt sa leverandøren opp avtalen, etter å ha prøvd å få oss til å akseptere en firedobling av kostnaden. For oss ble dette en plage. Nå kjører vi løsningen i eget hus, og har outsourcet overvåkingen og det fungerer veldig bra.

- Hva bruker du ellers mest tid på i jobben?

- I øyeblikket er det prosjektledelse som tar mest tid. Vi står foran en større omlegging fra egenutviklet lagerstyring på ferdigvarelageret til SAPs Warehouse Management. Vi har en liten it-avdeling som skal dekke mange ulike oppgaver, så jeg bruker også tid på drift og leverandørkontakt.

- Hva bruker dere mest penger på i år?

- I år blir det de to nevnte prosjektene vi bruker mest penger på. Men også lisenser og planlagte oppgraderinger av hovedsystemene brukes det god del midler på.

- Hvordan blir it brukt strategisk hos dere?

- It er mer og mer et verktøy for alle i bedriften og en infrastruktur for å drive forretningen. I mange sammenhenger opplever vi at kundenes krav til oss bare er mulig å oppfylle ved hjelp av gode og fleksible it-løsninger.

- Hvilken it-sjef skal svare på disse spørsmål neste gang?

- Da sender jeg stafettpinnen videre til it-sjef Tor Aas-Hansen hos Fædrelandsvennen.

Les om:

Ukens It-sjef