Får 1000 nye brukere over natta

Får 1000 nye brukere over natta

IT-SJEFEN: Skolestart betyr uvanlige oppgaver for Kai Gjessing ved Høgskolen i Lillehammer.

- Hva er den viktigste utfordringen i jobben din akkurat nå?

- Skolestart. Det er 1.000 nye studenter, og de lurer på veldig mye, "hvor skal jeg kjøpe datamaskin", også videre. Ting vi ikke driver ikke med til vanlige. Også har vi 10-15 systemer som skal snakke med hverandre.

- Hva foretrekker du, Microsoft eller Linux?

- Det er et vanskelig spørsmål. Vi har begge deler, og jeg vil for så vidt ikke si jeg foretrekker verken Microsoft eller Linux. Vi bruker dem til tingene de er best egnet til.

- Outsourcing, plage eller saliggjørende?

- Vi har gjort det i alle år, det er bare en nødvendighet som kommer på forskjellige områder. Så det er en kombinasjon her. Det er viktig å ha kompetanse på det vi bør ha kompetanse på. En viktig ting vi må ha er innkjøpskompetanse, for å kunne forhandle. Det som er skummelt er steder der man kvitter seg med alt, og plutselig sitter man igjen uten kompetanse.

- Hva bruker du mest tid på i jobben?

- Å holde orden. Koordinering tar mye tid. Om vi sitter igjen med masse forskjellige løsninger, rammer det oss. Nå har vi i større grad standardiserte løsninger. Det blir også ganske mye logistikk. For eksempel har vi 18 auditorier som er veldig standardiserte, og det hjelper oss. Om en mikrofon går i stykker, kan jeg bare hente en ny, helt lik, mikrofon.

- Har dere spesielle regler for bruk av Facebook og andre nettsamfunn?

- Tradisjonelt sett er det i skolens tradisjon å være åpne på mange ting, og også teknologi. Det en del samarbeid på tvers av bygget, og da kan slikt brukes med hell. Men i siste styremøte før sommerferien kom det en ny regel, på generisk nivå: "Du skal gjøre jobben din og begrense privat aktivitet". Det er ikke noen maksgrense på en halvtime med Facebook eller noe sånt, det er mer en oppfordring.

- Hva bruker dere mest penger på i år?

- Jeg bruker like mye hvert år, og det jeg bruker mest på er lønn. Slik har det vært i alle år. Det er ikke slik at "i år skal vi kjøpe dét og dét", og det skyldes at vi har gått over på leieavtaler, der vi betaler en mindre sum som fordeles over flere år. Det er jo økonomisjefens drøm.

- Hvem skal svare på disse spørsmålene neste uke?

- Handelshøgskolen i Bergen. De gjør mye spennende ting. Alternativt Høgskolen i Bodø, som skal bli universitet.

Hvem: Kai Gjessing

Hvor: Høgskolen i Lillehammer

Hva: Utdanning

It-budsjett: Cirka 7,5 millioner, ettersom alt datateknisk økonomisk budsjetteres fra it-avdelingen

Les om:

Ukens It-sjef