It-sjef jorda rundt

It-sjef jorda rundt

Er du it-direktør i et multinasjonalt selskap med 2650 ansatte må du regne med noen reisedøgn. Nærmere hundre i året, faktisk.

- Hva er den viktigste utfordringen i jobben din akkurat nå?

- Vi har nettopp solgt en fabrikk i Nederland, og må sikre at de-integrasjonen går så smidig som mulig. Spesielt viktig er det å sikre informasjon.

- Hva foretrekker du, Microsoft eller Linux?

- Infrastrukturen er standardisert på Microsoft, både på server- og klientsiden. Vi har noe som heter Kverneland Desktop, så alle får tilgang til Microsoft Office, Communicator og epost uansett hvor de er. Open source-tankegangen er spennende, men for å sikre mobil tilgang og sikkerhet har vi valgt Microsoft.

- Outsourcing, plage eller saliggjørende?

- I dag hadde vi ikke klart oss uten. Siden mai i fjor har vi kjørt full produksjon med et team i India, i samarbeid med Capgemini. Hovedfokuset vårt har ikke vært kostnader, men å sikre oss strategisk tilgang til kvalifisert personell innen SAP. Vi har en modell som er basert på kvalitet og fleksibilitet. Vi velger selv hvem vi vil ha, og har planleggingsmøter hver måned hvor vi kan bestemme hvor mye resurser vi trenger. Det fungerer glimrende.

- Hva bruker du mest tid på i jobben?

- Å sikre at vi klarer å utnytte de investeringene vi har gjort på it-siden på et globalt vis. Å skape verdi for alle selskaper basert på de sentrale investeringene er en stor utfordring. Dette krever en global tilstedeværelse og mye reising.

- Har dere spesielle regler for bruk av Facebook og andre nettsamfunn?

- Foreløpig er Facebook stengt i vår infrastruktur. Men vi ser at det kan være veldig nyttig i enterprise-sammenheng, med alle våre mobile brukere. Vi må foreløpig se det i sammenheng med spesielt sikkerheten.

- Hva bruker dere mest penger på i år?

- Vi har jo en liten finanskrise nå, da. Mesteparten av pengene går fremdeles til den operasjonelle biten. Utfordringen er å utnytte den intelektuelle kapitalen og de begrensede ressursene vi har internt til å drive innovasjon, prosessforbedringer og verdiskapning. Dette har stort fokus for tiden.

- Hvem skal svare på disse spørsmålene neste uke?

- Lill Erlandsen, it-sjef i Mediahuset Stavanger Aftenblad.

Ukens it-sjef

- Hvem: Manfred Vonlanthen

- Hvor: Kverneland Group

- Hva: Landbruksmaskiner

- Antall ansatte: 2650 verden over, 14 faste ansatte og elleve indiske konsulenter i it-avdelingen

- Omsetning: 534 millioner euro

- Nominert til spalten av: Rune Hegrestad, Marine Harvest

Les om:

Ukens It-sjef