Espen Kjølberg, SpareBank 1 Banksamarbeidet. Pressefoto

IT-SJEFEN: Espen Kjølberg er direktør for it-utvikling i SpareBank 1 Banksamarbeidet. Pressefoto

It-sjefen må ha flere fingre på pulsen

IT-SJEFEN: Direktør for it-utvikling i Sparebank 1 Banksamarbeidet, Espen Kjølberg mener samspillet mellom forretningen og teknologi er blant de største utfordringene fremover, sammen med kravet om raske leveranser og resultater.

- Hva bruker du mest tid på akkurat nå?

- Det er noen tema som tar mye tid; hvordan skal it best understøtte fremtidige behov? Hvilke systemer er det som mangler eller som må justeres og endres? Hvilke arbeidsprosesser skal vi ha innen it og i samarbeid med forretningssiden, samt kontinuerlige forbedringer og leveranser.

- Jobber dere med løsninger for analyse av store datamengder og/eller kunstig intelligens?

- Dette er områder vi har jobbet med og som vi vil jobbe betydelig mer med i tiden som kommer.

- Har dere en strategi for maskinlæring og automatisering eller har dere konkrete prosjekter på gang?

- Maskinlæring og automatisering er områder SpareBank 1 har jobbet med over en lengre tid. Automatisering treffer både effektivisering av arbeidsprosesser, men også effektivisering i utvikling, test og drift. Maskinlæring er et stort område som krever god forståelse for hvilket behov man ønsker å løse og hva som er riktige verktøy.

- Legger dere opp til valgfrihet når det gjelder skytjenester?

- SpareBank 1 bruker skytjenester allerede og vi merker at enkelte leverandører legger opp til "cloud first"- eller "cloud only"-strategier. Det gir dermed noen føringer, og vi er svært opptatt av å følge lover og regler for denne type utkontraktering.

- Hva blir de største utfordringene nærmeste 12 måneder?

- Som de fleste andre it-ledere handler det om å ha flere fingre på pulsen for å møte både forretningsmessige behov og utvikle morgendagens tekniske løsninger. Samspillet mellom forretning og teknologi, og å omsette dette raskt og effektivt til faktiske leveranser og resultater, er den store oppgaven.

- Hva er din favoritt-app? 

- En av mine mest bruke apper er Easypark, et godt eksempel på hvordan it forenkler hverdagen.

Les om:

Ukens It-sjef