«Jeg hater Windows 8»

IT-SJEFEN: Da Nils Kristian Søfteland i Sjømannskirken spurte sin høyre hånd om Windows 8 var ikke svaret fyllt av kjærlighet.

- Hva er den viktigste utfordringen i jobben din akkurat nå?

- Den viktigste utfordringen i jobben min er utviklingen av "Min side"-løsningen til Sjømannskirken. Der har vi bygget inn mye funksjonalitet for de ansatte, og bruker det som samhandlingsplattform for å kommunisere med brukerne der ute.

- Mange av våre ansatte sitter på vanlige ADSL-linjer, og det er mange som sitter på ganske dårlige internettlinjer. De skal ha en god og sikker tilgang til våre systemer. Med Citrix-løsningen får vi tofaktor-autentisering og sikker tilgang til data, vi får en mye bedre hastighet på lav båndbredde og enda bedre skriverintegrasjon. Nå er løsningen også plattformuavhengig, man kan bruke både Mac og Windows.

- Sjømannskirken kjøper ikke inn Mac, men vi støtter nå bruk av privat Mac hvis brukeren ønsker det. Vi har ikke ressurser til å supportere 100 prosent på både pc og Mac. Når det gjelder Iphone og Android har vi nå full støtte for disse, og disse er også inkludert i vår innkjøpspolicy.

- Hva er du mest fornøyd med at du har fått til i bedriften din?

- Det ene er jo den tekniske plattformen vi har nå, og det andre er at vi gir god brukerstøtte, og prioriterer det høyt. Det er jo stor tidsforskjell og fysisk avstand i tillegg til kulturelle avstander. Men har de it-problem, så skal de få hjelp til det. Det er vi gode på. Det er sløsing om en sjømannsprest skal bruke mye tid på å få pc-en sin opp og kjøre. Vi skal også satse på Lync til neste år, og med vår struktur passer vi som hånd i hanske. Organisasjonen vår ute har jo mye kontakt med folkene her hjemme, og det kan bli store kostnader om man skal ringe.

- Hvordan stiller du deg til Cloud Computing?

- Vi har noen tjenester i skyen, for eksempel Min Side-løsningen er tilknyttet en stor adressedatabase ute hos en leverandør. Vi styrer utviklingen og tilpasningen for våre egne deler. Når det gjelder Microsofts nettsky for eksempel, så vil vi heller ha serverne i huset. Vi leier servere in-house, og det er enklere å forholde seg til. Men da er det jo også vi som skal installere og drifte. Vi sparer en del på lisenser som ideell organisasjon, og tar en revisjon på driftssenteret og kan se at alt er sikret slik det skal være. For oss er det derfor ikke et alternativ å flytte serverparken ut i skyen.

- Hvor mye fri programvare bruker dere?

- Nei, det har ikke vært aktuelt med fri programvare. En av årsakene er av vi får gunstige lisenser på Microsoft-produkter. De har de beste produktene, og når vi kan kjøpe billige lisenser så lønner det seg ikke med fri programvare. Vi har også en høy turnover på grunn av bindingstiden til utstasjonerte (tre år). Derfor må vi få folk raskt inn i jobben, og holde oss mest mulig på markedsstandard.

- Hvordan stiller du deg til Windows 8?

- Vi har sett litt på Windows 8, min høyre hånd sa «jeg hater Windows 8». Jeg håper jo at det endrer seg, for jeg har store forventninger til Windows 8 selv. Men vi må gå mer inn i det. Det er en del ting som sikkert er mulig å forholde seg til, men vi har ikke fått satt oss inn i det enda. Men jeg håper jo at Microsoft skjønner at de må ta vare på det gamle grensesnittet. Det må være mulighet for å velge på en fullgod måte, og ikke slik det ser ut nå som en litt halvveis løsning på siden.

- Hva er it-sjefens viktigste oppgave slik du ser det?

- Brukerstøtte er første prioritet, og det at våre ansatte som er langt hjemmefra får den hjelpen de trenger for å gjøre en god jobb i direkte kontakt med brukerne våre, er den viktigste oppgaven.

- Hvem rapporterer du til?

- Jeg rapporterer til generalsekretæren, for jeg er helt avhengig at jeg har tett link til strategisk beslutningstaker.

IT-SJEFEN:
Hvem: Nils Kristian Søfteland
Hvor: Sjømannskirken
Antall Ansatte: Ca 250
It-avdeling: To ansatte
It-budsjett: Varierer

Les om: