Med forbud mot dogmatikk

Med forbud mot dogmatikk

IT-SJEFEN: Håvard Rye er åpen for åpen kode i Gyldendal. Når det er best.

- Hva er den viktigste utfordringen i jobben din akkurat nå?

- Det skjer mye i vår bransje for tiden. Det er mye fokus på e-bok, men vi driver med nye annet også. Blant annet kan jeg nevne at vi har lansert, eller kommer til å lansere, rundt 30 apper. Dette er alt fra barnebøker og dikt-applikasjoner til eksamenstrenere og tidsskrifts-applikasjoner for jurister. Vi vil også lage stadig flere mobile applikasjoner for Android og Windows.

- Hva er du mest fornøyd med at du har fått til i bedriften din?

- Vi har akkurat fått en pris for å ha laget Europas beste digitale læremiddel. Denne benyttes ofte av over 110.000 småskoleelver og er laget sammen med pedagoger, elever, kunstnere og utviklere. Jeg er også fornøyd med at vi har fått satt sammen et team av faglig dyktige og engasjerte medarbeidere. Vi er godt skodd både med utviklere og på innholdsproduksjonssiden. Jeg synes at vi har klart å få it- og forretningssiden til å samarbeide godt. Når vi i tillegg har en ledelse som forstår at arkitektur og plattformtenking er viktig for å lykkes er det gøy å gå på jobb.

- Hvordan stiller du deg til Cloud Computing?

- Cloud Computing har kommet for å bli, og jeg tror dette er en trend som tiltar i styrke. Vi benytter blant annet Cloud Computing til innholdsleveranser til kunder i andre land. Det er fascinerende at skoleelever i Slovenia går inn på våre servere i skyen når de skal lære seg gangetabellen eller se en dinosaurfilm. Skytjenester åpner for nye typer leveransemodeller av innhold, og dette synes jeg er interessant.

- Hvor mye fri programvare bruker dere?

- Vi bruker en del. Vi har nedlagt et forbud mot dogmatisk tenkning på området og benytter det som er best i hvert enkelt tilfelle. Noen ganger blir det fri programvare.

- Hva er it-sjefens viktigste oppgave, slik du ser det?

- Å få teknologene til å se de forretningsmessige muligheter, samtidig som forretningssiden ser it som en "business enabler". Deretter må disse to leirene snakke mye sammen og bygge gjensidig tillit.

- Hvem rapporterer du til?

- Jeg rapporterer til administrerende direktør.

- Hvem skal svare på disse spørsmålene neste gang?

- Det skal avdelingsleder for it, Kurt Søvik i Boklink.

It-sjefen

Navn: Håvard Rye

Hvor: Gyldendal Norsk Forlag

Ansatte: 250 i hele forlaget

It-ansatte: Fem utviklere og noen på innholdssiden. Mer konkret enn det ønsket ikke Rye å være.

Budsjett: Ønsker ikke å oppgi

Les om:

Ukens It-sjef