Sunn skyskepsis i domstolene

Sunn skyskepsis i domstolene

IT-SJEFEN: Olav Aasen vil ikke legge virksomhetskritiske data i nettskyen.

- Hva er den viktigste utfordringen i jobben din akkurat nå?

- Det er å legge til rette for bedre informasjon til, og kommunikasjon med, domstolene om arbeidet med it. Vi har blant annet etablert et nyhetsbrev og forsøker å møte brukerne på ulike arenaer.

- Hva er du mest fornøyd med å ha fått til i din bedrift?

- Jeg er fornøyd med å ha bygget opp en profesjonell bestillerorganisasjon på it-området. Jeg er også fornøyd med at jeg får satt it på dagsorden i domstolen som et virkemiddel til utvikling og ikke bare som et spørsmål om teknologi.

- Hvordan stiller du deg til Cloud Computing?

- Det er interessant og aktuelt for ikke virksomhetskritiske områder. Men slik vi ser det i dag er det neppe aktuelt å vurdere for kjernevirksomheten til domstolen. Det har sammenheng med det it-sjef Per Håvard Pedersen i Politiets data- og materielltjeneste (forrige ukes it-sjef, red.anm.) var inne på, nemlig juridiske og sikkerhetsmessige forhold. Ellers ser vi nettskyen som en liten hype, og at leverandørene gjerne vil bruke dette til å omgå it-avdelingen. Det er et kjent fenomen. Jeg stiller meg spørsmålet om det skyldes et foreldet syn på hva en it-avdeling er. Jeg tror it-avdelingen kan være en veldig bra partner for leverandøren. Erfaringen viser jo at når leverandøren og forretningsvirksomheter har holdt på lenge nok, er det it-avdelingen som må inn og rydde opp.

- Hvor mye fri programvare bruker dere?

- Per i dag er det vi har av fri programvare på utprøvingsnivået. Vi har ingenting i produksjon, men prøver det blant annet ut på fjernmøte-området.

- Hva er it-sjefens viktigste oppgave slik du ser det?

- Det grunnleggende - å sikre at brukerne får it-tjenester med god kvalitet hver dag. For det andre synes jeg it-sjefen skal være pådriver for å utvikle virksomheten - drive innovasjonsprosesser og utviklingsprosjekter.

- Hvem rapporterer du til?

- Direktør Tor Langbach.

- Hvem skal svare på disse spørsmålene neste uke?

- It-sjef Snorre Ness i Sintef.

Hvem: Olav Aasen

Hvor: Domstolsadministrasjonen

Antall ansatte: 25 på it-avdelingen, totalt 2.000 brukere

It-budsjett: 80 millioner kroner. 27 prosent til utvikling, resten til drift.

Les om:

Ukens It-sjef