Åpne kommuner gir opp

Åpne kommuner gir opp

LEDER: Prosjekter basert på åpen programvare er sterkt personavhengig.

For noen år siden var Bergen kommune et utstillingsrom for åpen programvare. Kommunen hadde store ambisjoner på området, og it-sjefen reiste jorden rundt som ambassadør for åpne løsninger.

Men pendelen svingte tilbake. Nye koster kom inn og konkluderte at en åpen it-tilnærming kostet mer enn det smakte. I dag er kommunen akkurat like avhengig av proprietære systemer som de fleste andre kommuner i Norge.

Sommeren 2008 var det Bærum som seilte opp som Norges mest "åpne" kommune. Planen var å utvikle kommunens nye økonomisystem utelukkende på åpne løsninger. Det ville bli et stort løft. Fordelen var imidlertid at Bærum kunne dele regningen med andre kommuner som kunne dra stor nytte av gjenbruksverdien.

Kalde føtter

Nå har imidlertid Bærum fått kalde føtter. Kommunen har fått både ny it-sjef og rådmann, og med det forsvant også momentet i anskaffelsesprosessen.

Økonomidirektør Christian Vegard Dahl åpner nå for proprietære systemer og slår fast at kommunen i anbudsprosessen vil gå bredt ut. På lønn- og personal-siden er valget allerede gjort. Der blir det Agresso som får jobben.

Av dette kan man konkludere i hvert fall en ting. Prosjekter basert på åpen programvare er sterkt personavhengig. Enkeltpersoner med sterke preferanser er den drivende kraften, og når disse forsvinner, forsvinner også entusiasmen og kunnskapen som trengs for å få prosjektene i mål.

Intern kompetanse

Først og fremst skyldes dette at åpne prosjekter generelt krever stor intern kompetanse. Ved proprietære kjøp følger det med et apparat som sørger for at leveransen kommer i mål. Det apparatet må man ved åpne valg som regel stå for selv - til tross for at det de siste årene har kommet leverandører på banen med kompetanse på åpne løsninger. Velger man å kjøpe slik kompetanse, blir imidlertid prisbildet ikke veldig forskjellig fra innkjøp av hyllevare-produkter fra de tradisjonelle it-aktørene.

Det er uansett synd at Bærum ser ut til å kaste inn håndkleet. Norge trenger en kommune som tar lederskap på bruk av åpen programvare.

Les om:

Ukens Leder