Apple-hjemmet

LEDER: Apple kan få ledertrøya på smarthus. Men er det bra?

Publisert Sist oppdatert

Et nytt område er i ferd med å bli digitalisert, husene våre. Såkalte smarthus har vært i vinden en stund, ut å ta helt av. Men, ryktene som nå svirrer om at Apple kaster seg på bølgen, vil (hvis ryktene er sanne) åpenbart sette fart på markedet. Muligheten til å styre husets elektriske artikler med ett digitalt verktøy – for eksempel en Iphone – har åpenbar appell.

Til nå har det vært mange aktører som har drevet frem utviklingen på dette området. Konsekvensen har vært et stort utbud av plattformer og tekniske løsninger som ikke alltid har vært brukervennlighet satt i system. Hvis Apple kaster seg inn i kampen kan vi regne med at nettopp det vil være våpenet. Med en brukergrensesnitt svært mange allerede kjenner, og også i utgangspunktet intuitiv teknologi, er det svært mulig at selskapet raskt inntar en ledende rolle på smarthus-fronten. Spørsmålet er om vi egentlig vil det.

Når ny teknologi vinner frem blir ofte brukervennlighet og valgfrihet ytterpunktene i debatten. Får én leverandør diktere retning, metode og teknologi kan prosaiske hensyn som interoperabilitet og integrasjon med andre typer løsninger legges tilside. Alt blir lettere da, også for dem som skal bruke systemene.

Problemet er at vi som forbrukere, ved å legge alle eggene i en leverandør-kurv, avgir mye makt. En de facto monopolsituasjon blokkerer effektivt innovasjon fra andre aktører, reduserer forbrukernes valgfrihet og gir monopolisten mulighet til å diktere kjøpsbetingelser. Det siste åpner også muligheten for å samle brukerinformasjon på en måte mange vil oppleve som problematisk.

Apple-menigheten vil juble hvis toppsjef Tim Cook står på trappene med en smarthus-satsing. Og unektelig er det spennende om det kommer. Apple har satt fart på og definert teknologiutviklingen før. Men at de skal eie markedet, som de i stor grad har gjort med Iphone og Ipad, er ikke nødvendigvis verdt et "hurra!".