Derfor bør vi unngå teknologi-kritikk

Derfor bør vi unngå teknologi-kritikk

LEDER: Nytt studie viser at spill kan være positivt, tross skepsisen.

Denne uken ble det presentert forskningsresultater som sikkert komme til å glede landets mange spillfantaster. I en studie utført ved University of Rochester blir det påvist at action-spill øker årvåkenheten og bedrer vår evne til å utføre flere aktiviteter på en gang. Forskerne peker på flere områder i livet de mener dette gir en positiv gevinst. For eksempel bilkjøring, evnen til raskt å få med seg liten eller utydelig tekst eller - veldig konkret - evnen til å holde kontroll på unger eller venner i en folkemengde.

Det som skiller denne undersøkelsen fra andre av samme type, er at den påviser læringsgevinster utover bedre mestring av selve spillsituasjonen. Slik sett er den interessant, og kan gi en korreksjon til det som er en slags rådende oppfatning; at pc-en og internett har gjort oss litt mer dumme og late.

Commodore og Amgiga

Nå er det ikke noe vesentlig poeng for Computerworld å oppfordre Norges befolkning til å tilbringe flere timer foran pc-skjermen. Det er sikkert evig nok. Det er likevel på sin plass å gi en liten kommentar til hvordan trender og ny teknologi generelt blir behandlet i samfunnsdebatten.

Nye former for tidsfordriv blir ofte møtt med skepsis. På 60-70-tallet var det tegneserier som gjorde ungdom dummere. På 80-90-tallet var tv-en som tok over denne rollen. Da pc-en kom for fullt på 90-tallet var allerede debatten i full gang i forhold til ungdoms databruk. Det hadde tidligere datamaskiner som Commodore 64, Vic 20, ZX Spectrum og Amiga sørget for.

Stuerene spill

Selv om det fremdeles diskuteres og forskes på hvilken samfunnsbetydning alle disse nyvinningene har og har hatt, er det få som nå kan tenkte seg en verden uten. Tvert i mot er det åpenbart at den økende tilgangen til informasjon, i takt med fremveksten av flere mediakanaler, har vært enormt viktig for samfunnsutviklingen.

Konklusjonen får være at man bør utøve forsiktighet i utstrakt kritikk av bruk og utvikling på teknologifronten. For nå er jo til og med dataspill blitt stuerent...

Les om:

Ukens Leder