Driftsstrategi med kjernekraft

LEDER: Først og fremst fiber kan gjøre oss attraktive for Cern, skriver Henning Meese.

Publisert Sist oppdatert

Det ble oppstuss i den norske it-bransjen da det internasjonale forskningssenteret Cern i Sveits i fjor ga signaler om at Norge kunne bli valgt som driftsland for en stor andel av senterets it-systemer.

Flere leverandører slengte seg rundt og gjorde seg så pene som mulig.

Til slutt endte det likevel med at Ungarn som stakk av med seieren. Skuffelsen var selvsagt stor og kritikk ble rettet til blant annet Næringsdepartementet for dårlig politisk håndtering av saken.

Det er mange grunner til at Norge bør posisjonere seg som et vertsland for it-drift. Vi har billig strøm og generelt lave temperaturer som gjør oss kostnadseffektive når systemene skal kjøles ned. I tillegg er faktorer som politisk stabilitet, lav kriminalitet, stabil valuta og lav geologisk aktivitet viktige ting når det kommer til sikkerhetshensyn.

Derfor var det synd at Cern-toget gikk uten Norge ombord. Partikkelknuserne i Sveits ville utvilsomt vært en signalkunde som kunne satt fart på denne industrien i Norge.

I dag har vi intervjuet forskningssjef

Sergio Bertolucci
Bertolucci ved Cern. Han forteller at det om få år vil komme nye muligheter.

Cerns datamengder er allerede enorme og blir ikke mindre når partikkelakseleratoren Large Hadron Collider igjen settes i drift i 2015. Samtidig har Cern tatt en strategisk beslutning om at virtualisering og Cloud Computing representer fremtiden.

Da spiller det ingen rolle hvor dataene lagres og kvernes.

Da håper vi landets driftsleverandører står klare.

Samtidig må politikerne innse at de må bli med på et spleiselag for å gjøre oss attraktive. Det handler først og fremst om god fiberbasert infrastruktur i hele landet. Da skal det bli vanskelig for andre land å konkurrere med Norge – og vi kan ha lagt til rette for noe som kan bli en vesentlig industri for Norge i fremtiden.