For dyre offentlige skrivere

For dyre offentlige skrivere

LEDER: It-innkjøp er mer komplisert enn å kjøpe binders.

Markedsdirektør Hans Arvid Rønning i Lexmark klager over det han mener er dårlige anbudsutlysninger når norske kommuner og etater skal kjøpe skrivere. Rønning mener anbudene sendes ut på autopilot, hvor det blant annet etterlyses kostbare og store A3-skrivere over hele linja, selv når telling viser at den store majoriteten utskrifter er A4. Han mener det må være mer lønnsomt å standardisere på A4, og heller kjøpe inn èn A3 som brukes ved behov.

Et annet problem er at anbudene ofte ekskluderer leverandører, for eksempel ved be om spesifikk funksjonalitet som ikke egentlig har innvirkning på effektiviteten i organisasjonen, for eksempel å spesifisere at arkmatere skal ta eksakt 250 ark. "Det verste er at vi ikke får komme med alternative forslag. Er anbudet spesifisert, så er det det", sier Rønnning.

Avansert

Statens anbudsregime har sin berettigelse. Alle aktører skal få sjansen til å presentere sine tilbud når offentlig sektor gjør innkjøp. Det reduserer faren for korrupsjon og sørger for at pengene blir forvaltet på en mest mulig kostnadseffektiv måte. Det er likevel mange eksempler på at på anbudsreglene - og kanskje særlig på it-siden - får uheldige utslag.

It-innkjøp er mer komplisert enn å kjøpe binders. Selv om det er snakk om relativt standard maskinvare som skrivere, finnes det mange ulike leverandører som tilnærmer seg markedet på ulike måter. Derfor er det uklokt å etterspørre utstyr uten å la aktørene få spillerom til å presentere hvilke løsninger de mener passer best for organisasjonen.

En side av saken handler om få inn skrivere som er adekvat i forhold til behovet, en annen er forvaltningen av norske skattepenger.

Oppfordring

Det er derfor lett å dele Lexmark og Rønnings irritasjon.

Herved sendes en oppfordring til norske kommuner om å gå gjennom anbudspapirene før det igjen skal kjøpes skrivere.

Les om:

Ukens Leder