Eilert Hanoas Mamut-suksess

Eilert Hanoas Mamut-suksess

LEDER: Vi unner Hanoa et godt salg og håper han starter nye bedrifter.

Det brygger opp til storfusjon i det norske programvaremarkedet. Visma har lagt inn bud på Mamut. Budet på 750 millioner kroner lå 70 prosent over børsverdien, og det skal nok mye til for at de av aksjonærer som ennå ikke har sagt ja skal forkaste budet.

Store norske it-suksesser

Hver for seg er både Visma og Mamut store norske it-suksesser. Visma ble etablert i 1996 da Multisoft, SpecTec og Dovre Informasjonssystemer slo seg sammen. I dag teller selskapet over 4.000 ansatte.

Det meste av virksomheten er knyttet til ulike økonomiløsninger med tilhørende konsulent- og outsourcingstjenester. Administrerende direktør Øystein Moan har vært den klare lederfiguren og må uten tvil gis mye av æren for Vismas vekst og fremgang. I dag eies selskapet av investeringsfondet KKR, men hele Vismas virksomhet er fremdeles basert på at hovedkontoret ligger i Norge.

Mamut er heller ikke noe filleselskap. Selskapet kan sies å være å være bygd opp sten for sten av gründer og administrerende direktør Eilert Hanoa, og har siden etableringen i 1994 hatt en imponerende vekst. Mamut nå kanskje den største leverandøren av salgs- og økonomisystemer for landets småbedrifter.

Rent industrielt - som det heter - er det logisk at de to selskapene utfyller hverandre. Visma vil etter oppkjøpet kunne tilby produkter til et segment de har operert lite i før og det er sannsynlig at de to selskapene kan tilføre hverandre synergiverdier, blant annet på utviklingssiden.

Likevel er det nok noen som mener den norske it-industrien nå blir litt fattigere. Nok et profilert it-selskap blir slukt og det er ikke åpenbart at det dukker opp noen som tar over plassen. På en annen side er oppkjøp et sikkert tegn på suksess og dermed også et bevis på at det går an å lykkes i den norske it-bransjen.

Derfor unner vi Eilert Hanoa et godt salg og håper han om ikke lenge benytter sin åpenbare gründerkompetanse til å starte nye bedrifter. Det vil vi følge spent med på.

Les om:

Ukens Leder