Et vemodig tegn på suksess

Et vemodig tegn på suksess

LEDER: Vi gratulerer Tandberg med salget. Det viser at vi kan, også i Norge.

I forrige uke ble det klart at nettverksgiganten Cisco sannsynligvis kommer til å kjøpe det norske video-konferanseselskapet Tandberg. Prisen er rundt 17 milliarder kroner, en anselig sum penger som viser at selskapet er i en særstilling blant it-selskapene på Oslo Børs. Tandbergs markedsverdi er nesten fem ganger større enn nestemann på listen, EDB.

LES OGSÅ:

Cisco vil ta over Tandberg

Tandberg har fått det til, ingen tvil om det. Derfor er det også litt vemodig når selskapet nå ender sitt selvstendige liv. Få andre norske selskaper kan skilte med samme grad av internasjonalt gjennomslag, og så vidt vi kan se er det også få it-aktører som - slik det ser ut nå - kan tenkes få til noe tilsvarende i fremtiden.

Norske suksesser har historie for å bli kjøpt opp. De store pengene, ressursene, og til syvende og sist, mulighetene, finner vi i de største markedene - i land som USA, Japan og Kina. Det er et faktum det er umulig å komme utenom og derfor blir det også feil å klage over at alle norske suksesser forsvinner ut av landet. Norge kommer aldri til å bli en produsent av store internasjonale konsern.

LES OGSÅ:

Konkurrent hyller Tandberg-oppkjøp

Vi kan derimot bli flinke på innovasjon og kommersielisering. Vi har en godt utdannet og teknologisk moden befolkning. Cisco-sjef John Chambers gjør selv et poeng av dette. Han mener det i hans bransje nesten alltid er Skandinavia som først tar i bruk ny teknologi.

Det er en posisjon det er mulig å utnytte. Målsetning bør imidlertid ikke være å bygge internasjonale giganter. Blir norsk teknologi kjøpt opp, er det i seg selv et tegn på suksess. Derfor gratulerer vi Tandberg med salget. Vi håper på flere slike i fremtiden.

LES OGSÅ:

Her er fjorårets it-vinnere og tapere

Les om:

Ukens Leder