Evry/Tieto - god match

Evry/Tieto - god match

LEDER: Hvis sjansen byr seg er det bare å slå til, skriver Henning Meese.

Evry er i spill. I en børsmelding denne uker varsler selskapet at det er startet en strategiprosess, hvor et av de tenkte utfallene kan være et salg av hele virksomheten.

Både Posten og Telenor - som sammen eier 70 prosent av selskapet - stiller seg bak dette.

Det som i dag er Evry er resultatet av 40 års konsolidering i it-bransjen. I selskapet finner vi restene etter så godt som alle datasentraler som har vært etablert for bank- og forsikringsdrift i Norge siden begynnelsen på 60-tallet. Navn som Fellesdata, Teamco og IDA er kjente størrelser i den norske it-historien. Det samme gjelder for offentlig sektor. Her kan vi nevne Statens datasentral og Posten SDS, som i 2001 ble Ergogroup (for så å bli fusjonert inn i Evry for fire år siden).

Det er sterk konkurranse i driftsmarkedet. Produktene er i stadig større grad standardiserte.

Det medførerer fallende marginer og behov for store volum for å sikre bærekraftig profitt. I tillegg er dette markedet i sin natur internasjonalt. For kundene spiller det ingen rolle hvor datasentralen er geografisk plassert.

Det betyr blant annet at store og billige offshoringsaktører fra blant annet India melder seg på i konkurransen.

Det er denne virkeligheten Evry må forholde seg til. Volum betyr alt, og med verden som marked blir selv Norges største it-selskap for lite. Det ser i hvert fall ut til å være konklusjonen blant Evrys aksjonærer.

Selv vil ikke Evry spekulere i hvilke aktører det planlegges å ta en med prat med (eller det allerede er innledet samtaler med), men det gir lave odds at Tieto står høyt på listen.

Tidligere Evry-sjef Endre Rangnes jobbet allerede på midten av 2000-tallet med en slik fusjon. Den gang gikk det skeis. Hvis sjansen byr seg nå, er det bare å slå til. Et samlet Tieto/Evry vil stå knallsterkt i det nordiske markedet og også kunne hevde seg internasjonalt.

Det er et bedre alternativ enn et 100 prosent norsk Evry med stadig sviktende marginer.

Les om: