Fartsdump i skyen

Fartsdump i skyen

LEDER: Det er lite hensiktsmessig at Narvik kommune må brøyte vei for skytjenester i det offentlige.

Cloud Computing er fremtidens databehandling. Det er ikke en påstand, men et faktum. Spørsmålet er hvor lang tid og hvor mange fartsdumper som må passeres før vi kommer dit. Derfor var det ingen god dag for norsk offentlig forvaltning når Datatilsynet på tirsdag denne uken ga stoppordre for Narvik kommunes Google-implementering. Narvik kommune er den første kommunen i landet som har gått for en epost-løsning fra den amerikanske it-giganten, og har også planer for videre bruk av skytjenester fra selskapet. Det er det foreløpig satt en stopper for.

Cloud Computing - om det er i regi av Google, andre leverandører eller på egen kjøl - representerer et enormt potensial for offentlig sektor i Norge. Slike løsninger kan raskt tas i bruk, binder opp få driftsressurser og representerer i de fleste tilfeller en sikrere infrastruktur enn de fleste organisasjoner i offentlig sektor greier å produserer selv. Kort sagt, Cloud Computing gjør det mulig for offentlige sektor å konsentrere seg om det aller viktigste, å produsere gode tjenester for landets borgere.

Derfor har mange fulgt spent med på prosjektet i Narvik, og spesielt etter at Datatilsynet i fjor meldte sin skepsis. Og det lå nok i kortene at dette kom til å ende i et negativt vedtak. Google har vist liten fleksibilitet til å tilpasse seg et særnorsk regelverk for behandling av personopplysninger. Noen har også rettet pekefingeren mot det de mener er et bakstreversk Datatilsyn. Men tilsynet støtter seg på forskrifter og tolkning av Personopplysningsloven når de tar sine beslutninger. Derfor er en slik kritikk lite konstruktiv.

Da er det klokere å se på hvordan vi politisk kan ta grep som støtter opp under en mer effektiv databehandling i offentlig sektor, samtidig som det legges til grunn et sterkt regelverk for håndtering av personopplysninger. For eksempel er det sannsynligvis lite hensiktsmessig at det er Narvik kommune som skal brøyte vei på denne området. Forhandlingene med Google burde vært gjort sentralt på statlig nivå, på vegne av kommunene i landet. Det hadde gitt en helt annen forhandlingsposisjon på det som nå er de springende punkt: Kunnskap om hvor dataene blir lagret og muligheten til en reell sikkerhetsrevisjon.

Les om:

Ukens Leder