Gammel epost-krangel på nytt

Gammel epost-krangel på nytt

LEDER: Notes og Exchange krangler igjen. Men ingen bør få panikk.

Microsoft og IBM krangler igjen om hvem som har mest medvind på epost- og samhandlingsfronten. Etter at analyseselskapet Gartner i en ny rapport ymtet frempå om at det skjer en viss migrasjon fra Lotus Notes/Domino til Microsoft Exchange/Sharepoint, og at det i noen tilfeller kan være et godt valg å gå denne veien, tok IBMs Lotus-evangelist Ed Brill til motmæle på sin egen blogg. Han slår fast at antall solgte Lotus-lisenser har økt det siste kvartalet og mer enn antyder at det er økonomiske interesser som styrer Gartners analyse.

For dem som har fulgt med i it-bransjen noen år er ikke dette oppsiktsvekkende. Microsoft og IBM har i nesten 15 år kranglet om hvem som er den største leverandørene av det som ofte koker ned til å være epost (selv om både IBM og Microsoft vil hevde det er mye, mye mer enn det). Sannheten har som regel vært at de to leverandørene har delt markedet i mellom seg - uten at noen har stått frem som en klar vinner.

Vind i seilene

Er noe annerledes nå? Vel, det er ikke et enkelt spørsmål å svare på. Hverken IBM eller Microsoft er spesielt villig til å avsløre hvor stor installert base de har i de ulike markedene. Det er selvsagt hemmelig. Dermed blir alle slike sammenligninger - i beste fall - unøyaktige.

Likevel har det vært en relativt utbredt oppfatning om at det er Microsoft som har hatt mest vind i seilene de siste årene. I Computerworld vet vi at flere store norske selskaper har forlatt Notes til fordel for Exchange, uten at vi har hørt om noen som har gått den andre veien. Det er også denne trenden Gartner peker på.

Ikke få panikk

IBM har gått mange strategirunder med Notes og Domino. Det kan nok ha medført en viss tretthet hos noen kunder. Dessuten har sannsynligvis Microsoft nytt godt av at de er et slags standardvalg, siden operativsystem både på server- og klientfronten nesten alltid er Windows. Men å avskrive IBM er vi likevel langt fra å gjøre.

Lotus Notes og Domino har en stor menighet, og ikke minst er det snakk om svært solide produkter som har vært utviklet over mange år. Det er altså ingen grunn for Lotus-tilhengerne å få panikk.

Les om:

Ukens Leder