Industribyen Rjukan ligger i front

LEDER: Ligger Norges it-fremtid i Telemark? Det kan se slik ut.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke bare ett selskap som jobber med datasenterplaner på Rjukan – men to.

Byen har vært svært sentral i industrialiseringen av Norge, med Norsk Hydro og salpeterproduksjon. I likhet med salpeterproduksjon er datadrift energikrevende.

Over hundre år etter Norsk Hydros industrieventyr startet, er altså ambisjonene igjen høye på Rjukan. Kraftverk og kraftlinjer med ren vannkraft er driveren for utviklingen.

To datasentre på Rjukan

I denne utgaven av Computerworld skriver vi om selskapene Rjukan Mountain Hall og Rjukan Technology Centers ambisiøse planer om to separate datasentre på Rjukan. Det er begge svært spennende prosjekter som vi ønsker velkommen.

Norge har konkurransefordeler for drift av datahaller. Vi snakker om rimelig og ren strøm, kjølig klima, geopolitisk stabilitet og kompetent arbeidskraft.

Men det finnes noen hindre på veien. Rjukan er en historisk industriby som har ambisjoner om å komme på Unescos verdensarvliste. Riksantikvaren er derfor inne i bildet, og arkitektene bak prosjektet må sørge for at ny bygningsmasse er forenlig med den øvrige historiske bebyggelsen. Det er selvfølgelig fornuftig, men kan også drive kostnadene opp. Det store spørsmålet blir om gevinstene, i form av rimeligere strøm, kan dekke opp for ekstrakostnadene.

Vil sprenge ut gruver

Rjukan Mountain Hall skal i tillegg sprenge ut nye gruver for å få plass til sitt anlegg, noe de selv hevder ikke er dyrere enn å bygge nybygg. Tiden vil vise om de får rett i det.

Skulle imidlertid Rjukan Mountain Hall få Cern på kundelisten - som de har ambisjoner om - ville det være intet mindre enn en bragd. Cern ville få sine behov dekket med grønn norsk energi, og Norge vil etablere seg som en it-driftspartner i Formel 1-klassen.