Iphone 5, hva så?

Iphone 5, hva så?

LEDER: Spørsmålet er om Apple kan greie å fornye seg selv, enda en gang.

Apple har ikke for vane å fortelle for mye om hva de holder på med på utviklingsavdelingen. Det har vist seg å være et godt markedsføringsgrep. Det holder nysgjerrigheten på topp blant selskapets svorne tilhengere (les kunder) og gir mulighet for å bygge opp en spektakulær dramaturgi rundt produktlanseringene.

Nå nærmer deg seg igjen et slikt øyeblikk. Tirsdag neste uke skal Apple presentere den nye versjonen av Iphone, den femte i sitt slag. Hva den inneholder av teknologi og hvilke designmessige endringer som er gjort, er fullstendig i det blå. Men det hindrer ikke spekulasjoner om det. På ulike nettsteder og blogger har dette vært et tema i månedsvis, sikkert til stor underholdning for dem som sitter på hemmelighetene i Apple.

Skal vi tro på ryktene blir Iphone 5 tynnere, men får større skjerm. Den får en gigabyte internminne, åtte megapixel kamera og bedre stemmegjenkjenning. Mer av det samme, altså. Noe som faktisk kan sies om alle versjoner av telefonen som har blitt lansert siden den først kom på markedet i 2007. På et eller annet tidspunkt kommer dette ikke til å være nok lenger. For Apples tilhengere er det derfor å håpe at tirsdagens lansering inneholder mer enn ryktene tilsier.

I markedet for smarte telefoner er det nå Google med operativsystemet Android som har mest fart. Forspranget Apple har hatt på brukervennlighet og tilknyttede tjenester er spist opp. Og på sidelinjen har Microsoft ladet kanonene med Windows Phone 7 og Nokia på laget. I tillegg er det rimelig å tillegge noe vekt at Apple har mistet sin fremste produktbegeistrer, Steve Jobs. Det kommer til å få negativ innvirkning, hvor stor gjenstår å se.

Apple har mye å forsvare. Spenningen på tirsdag dreier seg derfor ikke om spesifikasjonene på Iphone, men om hvorvidt selskapet igjen greier å fornye seg selv og it-industrien med innovative løsninger. Det har skjedd før, men vi tror ikke helt på det denne gangen.

Les om:

Ukens Leder