Microsoft tåler ikke nytt mobilnederlag

Microsoft tåler ikke nytt mobilnederlag

LEDER: Siste sjanse for Microsoft. Windows Phone 7 må levere.

Mandag denne uken lanserte Microsoft operativsystemet Windows Phone 7. Det knytter seg stor spenning til om selskapet med dette greier å bane seg vei på mobilfronten. For det har ikke vært tilfelle så langt, til tross for iherdige forsøk gjennom de siste ti-femten årene (første gang med Windows CE i 1996).

Nå kan det sies at det heller ikke har vært så viktig for Microsoft å lykkes på dette området tidligere. Selskapet har vært enerådende på så mange andre forretningsområder, at de har kunnet leve med å være en litt mindre spiller i mobilmarkedet. Men slik er det ikke lenger.

Foretrukken enhet

Smart-telefoner og andre mindre dataenheter kommer til bli våre foretrukne apparater for tilgang til epost, internett, musikk, sosiale medier, bøker, film, og også forretningssystemer, i stadig flere sammenhenger. Hvis ikke Microsoft henger med denne gangen er løpet kjørt.

Det som taler til selskapets fordel er en enorm base installert programvare i bedriftsmarkedet. For en it-sjef som skal gjøre mobiltelefonene til et arbeidsverktøy for de ansatte, blir jobben betydelig enklere når det er produkter fra samme leverandør som brukes både på bakrommet og på klientene. Denne effekten er betydelig, likevel er det mer som skal til. Det viser Apples suksess med Iphone.

Uinteressant

Det er brukeropplevelsen som er viktig. Intuitive og funksjonelle menyer er en del av dette. En annen - og noe som er nytt på mobilfronten - er at brukeren må å mulighet til å laste ned og enkelt betale for nye applikasjoner, musikk og annet digitalt innhold basert på personlige preferanser. Dette har Microsoft innsett og derfor brukte toppsjef Steve Ballmer mye tid mandag på å legge frem selskapets visjon på dette området. Det er riktig tenkt. Skal Microsoft få det til, er det her jobben må gjøres.

Men enn så lenge er alt dette totalt uinteressant i Norge. Microsoft kommer ikke til tilby noen norsk utgave av Windows Phone 7, med tilhørende tjenester, med det første.

Les om:

Ukens Leder