Nobelpris til Edward Snowden!

LEDER: Overvåkingen er et vesentlig demokratisk problem, skriver Henning Meese.

Publisert Sist oppdatert

Vi deler personlig informasjon på sosiale medier og fyller ut digitale skjema med personopplysninger til banker, forsikringsselskap og offentlige etater i vilden sky.

Det gjør verden enklere. Banklån innvilges med noen tastetrykk og barnehageplass tildeles automatisk når du når frem i den digitale køen. Gevinstene er store, både samfunnsmessig og på individnivå.

Skyggesiden er selvsagt personvernet. Den stadig økende mengden lagret data, og ditto kapasitet til å bearbeide den, representerer en verdifull ressurs for aktører med både gode og mindre aktverdige intensjoner.

Edward Snowden har blant annet fortalt oss at USAs allierte aktivt deler nasjonal digital etterretning med USA, mens den amerikanske sikkerhetsorganisasjonen NSA til gjengjeld avlytter sine nærmeste allierte (inkludert Tysklands forbundskansler Angela Merkel) og til alt overmål samarbeider med Google for å maksimere informasjonstilgangen.

Det er informasjon vi ikke kan forholde oss likegyldige til.

Flere både nasjonalt og internasjonalt har tatt til orde for at Snowden bør få tildelt Nobels fredspris for sine avsløringer om NSAs arbeidsmetoder. Det slutter vi oss til.

Den enorme digitale etterretningen som mer eller mindre på måfå rettes mot egne og andre lands borgere er et vesentlig demokratisk problem. Det øker mistenksomheten mellom stater og destabiliserer verden.

I tillegg truer det elementære menneskerettigheter, som rettssikkerhet og retten til et privatliv, for millioner av mennesker.

Dette gjør det vanskelig å komme utenom Snowden når Nobelkomiteen skal vurdere årets kandidater. Til tross for enorme personlige konsekvenser har han satt lys på en - i sin natur - skyggelagt virksomhet og startet en av vår tids viktigste debatter: Hvor går grensen mellom nasjonal sikkerhet og personvern. Den debatten må vi ta, hvis vi ikke i fremtiden skal lese George Orwell dokumentarisk.

Hvorvidt motet i komiteen er stort nok til faktisk å gi prisen til Snowden er imidlertid tvilsomt. Hvis de nasjonale omkostningene med å gi prisen til en dissident i Kina var store, er de ikke mindre med å gi den til en amerikansk dissident – i eksil i Russland ...