Nokia og Microsoft kan bli en svane

Nokia og Microsoft kan bli en svane

Begge er gårsdagens helter, men har penger i bøtter og spann.

Forrige ukes store nyhet i mobilbransjen var offentliggjøringen av samarbeidet mellom Nokia og Microsoft.

Nokia skal bruke Microsofts operativsystem Windows Phone på kommende smarte mobiltelefoner, og selskapene skal kombinere sine tjenestetilbud i Microsoft Marketplace.

Verdens største produsent av mobiltelefoner slår seg sammen med en av verdens største leverandører av programvare. Begge er gårsdagens helter og fremstår som sidrumpa og kjedelige.

Microsoft med blanke ark

Microsoft lanserte i 1996 operativsystemet Windows CE til bruk på håndholdte datamaskiner. Siden har det blitt utviklet videre og til stadighet byttet navn, som Pocket PC, Smartphone 2002 og til sist Windows Mobile 6.5. Tross videreutviklingen har alderen preget systemet; sammenlignet med Apples IOS (Iphone-operativsystemet) og Googles Android fremstår det som tungvint og knotete.

Da Steve Ballmer i fjor lanserte Windows Phone 7 var det et helt nytt operativsystem, bygget fra bunnen av. Det har et lekkert utseende og fiffige funksjoner, og kan så absolutt konkurrere med Android og Iphone i seg selv, men det mangler tilgang på applikasjoner og tjenester. I alle fall her til lands. Selv i USA, hvor tjenestetilbudet ikke er så verst, har det ikke tatt så voldsomt av.

Nokia kan maskinvare

Markedsleder Nokia har i mange år levert noen av de mest avanserte mobile enhetene som finnes. De kan dette med radioer og solid maskinvare.

Men det hjelper lite, når programvaren og tjenestene blekner i forhold til de aggressive nykommerne.

For når sant skal sies er ikke Nokias operativsystem Symbian noe bedre stilt enn CE - gammelt og bygget for tastatur og ikke touch.

Kanskje en svane

Aksjekursen til Nokia har rast, vi har hørt utsagn som "å spleise to kalkuner skaper ingen ørn" og mange Symbian-utviklere er sinte.

Vi tror det er altfor tidlig å spå i denne saken. Selskapene har penger i bøtter og spann og massevis av dyktige ingeniører.

Begge har gjennomført store snuoperasjoner før. Kanskje det kommer en svane ut av dette.

Les om:

Ukens Leder