På tide å snakke ut, Oracle!

På tide å snakke ut, Oracle!

LEDER: Det er for taust etter oppkjøpet av Sun. Vi krever svar.

Sun har en lang og prominent historie i Norge. Fra it-alderens barndom frem til i dag har selskapet hatt stor påvirkning på det norske markedet, større enn hva man kunne forvente i forhold til Suns posisjon i andre markeder.

Men nå er Sun Norge en saga blott. All virksomhet er integrert i Oracle, og utover det er det få kommentarer fra Oracle om status og fremtid for Sun-produkter. Det er et problem. Sun har hatt mange kunder i Norge, og det er naturlig at de nå lurer på hva som skjer. Men det altså ikke mye svar når man spør orakelet.

Hva skjer?

Dette er vel neppe noe som bare gjelder Oracle. Amerikanske fusjoner er kompleks materie og det er naturlig at kortene holdes tett til brystet før de store beslutningene blir tatt. Ikke minst er slik informasjon børssensitivt, og det tas jo alvorlig i USA.

Nå er det imidlertid gått over et år siden nyhetene om oppkjøpet, og det er på tide at Oracle forteller kundene og markedet om hvilke planer de har for Suns produkter. Hva skjer med Solaris og Sparc? Hvordan vil man forholde seg til Java? Dette er viktig spørsmål for mange it-avdelinger, og når det drøyer med en avklaring er det i praksis slett kundepleie. Slik sett bidrar Oracles sendrektighet på informasjonsfronten til å forringe verdien av oppkjøpet.

Må på banen

Og det blir slett ikke bedre at det i praksis bare er toppsjef Larry Ellison som kan kommentere disse spørsmålene. Alle andre - inkludert ledere i den norske og nordiske organisasjonen - har fått munnkurv.

Alt i alt virker det sannsynlig at betydelig deler av Suns virksomhet nå skal få dø i stillhet. Spesielt er det et springende punkt om Oracle ønsker å konkurrere med IBM og HP på maskinvarefronten. Uansett må selskapet nå komme på banen å fortelle om det.

Les om:

Ukens Leder