Svenskene tar 4G-teten

Svenskene tar 4G-teten

LEDER: Telenor gir oss ikke 4G før i 2012. Det gjør svenskene.

Netcom tar mål av seg å lansere Long Term Evolution (LTE) tidlig i 2010. Dette er fjerde generasjons mobilt nettverk (4G), som i teorien kan tilby brukerne en båndbredde lik den man i dag har på en fastlinje.

Det er utvilsomt friskt satset og vil innebære at Teliasonera - som eier Netcom - blir det første teleselskapet i verden til å tilby slike tjenester. Det finnes ennå ingen telefoner som støtter LTE. Derfor vil dette nettet en god stund bare kunne benyttes til datatrafikk på pc-er med LTE-modem. Først til sommeren vil det komme modemer som støtter både 3G og LTE, men Netcom velger likevel å lansere med rene LTE-modemer bare noen måneder tidligere. Teliasonera og Netcom er i det hele tatt meget tidlig ute og ser ut til å satse det remmer og tøy holder for å sikre seg markedsandeler i dette markedet.

Det trenger ikke å være noen dum strategi. Det nærmer seg nå ti år siden de første mediene i Norge begynte å omtale 3G - tredje generasjons mobilteknologi. Det skulle vise seg å ta lang tid for dette ble noe mer enn en tjeneste for de spesielt interesserte. Vendepunktet kom først med HSDPA - det vil si Turbo 3G - og, som mange vil hevde, et genialt brukergrensesnitt fra Apple. Nå er det ingen som tror annet enn at mobilt bredbånd er blant it-industrien store vekstområder fremover. Det har Teliasonera oppfattet.

Telenor ser imidlertid ut til å ha en annen virkelighetsoppfatning. Norges største teleselskap signaliserer at de ikke vil lansere kommersiell LTE før 2012. Selskapet følger dermed samme strategi som tidligere, som er å melke eksisterende investeringer, før det tilbys nye tjenester. Vi tviler på at selskapet har tjent vesentlig på dette. Det har i hvert fall gjort det mulig for andre aktører - ikke minst Netcom - å sikre seg markedsandeler. Uansett kan det ikke oppfattes som veldig innovativt, noe vi mener man bør kunne forvente fra Nordens største teleselskap (målt i omsetning), som i tillegg den norske stat eier 54 prosent av.

De to største teleselskapene i Norden velger med andre forskjellig strategi. Denne gangen tror vi mest på svenskene.

Les om: