Tror ikke på pc-en likevel

Tror ikke på pc-en likevel

LEDER: Små marginer og sterk konkurranse gjør det for vanskelig å tjene penger på pc.

Forrige ukes forsideoppslag "Tror på pc-en" fikk et litt underlig lys over seg. Saken handlet om hvordan nettbrett og smarttelefoner tar over oppgaver og funksjoner pc-en til nå har adressert. I denne sammenhengen var det HP-sjef Eivind Roald slo et slag for pc-en. Kort fortalt oppfattet han ikke nettbrett og smarttelefoner som en trussel mot pc-en. Det komiske var at konsernledelsen i HP åpenbart var uenige.

Samme dag ble det klart at HP ønsker å selge pc-divisjonen. Små marginer og sterk konkurranse gjør det for vanskelig å tjene penger. Vår tittel denne dagen kunne altså like gjerne vært: "Tror ikke på pc-en". Av det kan vi slutte at Norges-sjefen i HP ikke er informert om hva som pågår på styrerommet i USA. Men det er vel heller ikke å vente.

Det kom altså overraskende på Roald, og det gjorde det også på resten av it-bransjen. HP har tradisjoner i pc-markedet, ikke minst etter oppkjøpet av Compaq, og en tredjedel av selskapets omsetning på rundt 125 milliarder dollar kommer fra denne virksomheten. Slik sett må avgjørelsen tolkes som en ekstrem versjon av "kill your darlings".

Pc-virksomheten til HP leverer en margin på mellom fem og seks prosent tilbake konsernet. Det har konsernsjef Leo Apotheker kommunisert at er for lite. Problemet er bare at det i et sterkt industrialisert pc-marked er nær umulig å gjøre det bedre. Hvem som helst kan produsere pc-komponenter - og nesten hvem som helst gjør det. Da er det for en programvaremann som Apotheker - han er tidligere konsernsjef i ERP-giganten SAP - mer lukrativt å finne tilbake til røttene. Oppkjøpet av Autonomy, som er spesialister på strukturering av data, viser hvilken vei det bærer. HP skal ta opp kampen med Oracle og IBM og bli et programvare- og tjenesteselskap.

Det er et stort gap å fylle og noen vil hevde det skjer fem år for sent. Et oppkjøp av Apothekers tidligere arbeidsgiver, SAP, synes mer sannsynlig enn noensinne.

Nerd aid

Mange i it-bransjen har de siste ukene hørt om "Nerd aid". Dette er et initiativ satt ut i live av Erlend Schei, som til daglig jobber i Finn Labs. Han lot seg bevege av sultkatastrofen på Afrikas Horn og sammen med Røde Kors satte han i gang en innsamlingsaksjon på Twitter. Målet er en million kroner før 1. oktober. I skrivende stund ligger det 770.000 kroner i potten.

Hjelp Erlend og Røde Kors å nå målet. Bidra med din hjelp til en ufattelig humanitær katastrofe på: www.nerdaid.no.

Les om:

Ukens Leder