Utypisk norsk uten innsyn

Utypisk norsk uten innsyn

LEDER: Kontrakten mellom Microsoft og Helse Nord er nesten komisk.

I forrige utgave av Computerworld rettet vi søkelyset mot Helse Nord. Bakgrunnen var helseforetakets avtale med Microsoft om lisenskjøp, som i praksis ble sensurert da Friprogsenteret ba om innsyn.

Denne uken følger vi opp saken. Microsoft hevder at det er helseforetaket, og ikke Microsoft, som vurderer hva som er forretningshemmeligheter og at de derfor i denne saken ikke kan klandres. Juristen i Helse Nord unnskylder seg på sin side med at det er vanskelig å vurdere hva som skal holdes unna offentlighet, og det kommer frem at de derfor relativt ukritisk har godkjent Microsofts innspill. Men dette er unnfallenhet.

Les mer:

Full sladd i Microsoft-kontrakt

Norge praktiserer i mange sammenhenger en forvaltning bygd på en stor grad av offentlighet. Verdien av et åpent samfunn hvor alle med tilstrekkelig interesse kan gå myndighetene i sømmene er stor, fordi det motvirker korrupsjon og skaper tillit - viktige forutsetninger for et velsmurt samfunnsmaskineri. Mange kommuner praktiserer derfor også det som kalles meroffentlighet. Det vil si at de strekker seg lenger med innsyn og offentlighet enn det loven strengt tatt krever.

Kanskje nettopp derfor fremstår det nesten om komisk når Helse Nord overfor Friprogsenteret presenterer en avtale hvor så godt som alt innhold er unntatt offentlighet - sågar streket over med svart tusj. For hva kan være så hemmelig med en lisensavtale fra Microsoft? Og hvorfor skal vi godta at verdenes største programvareleverandør skal få ha slike hemmeligheter hvis vi ønsker billigst mulig innkjøp i offentlig sektor? Da må det jo være en fordel med innsyn, slik at konkurrenter kan danne seg et bilde av hva de må konkurrere mot. Og ikke minst har publikum et krav om å få vite hvordan helseforetakene i Norge forvalter sin bevilgninger.

Det forbauser derfor at ikke Helse Nord i denne saken tar mer selvkritikk. Her har foretaket latt seg villede av Microsofts jurister til utypisk norsk hemmelighold. Det gagner ingen andre enn Microsoft.

Les om:

Ukens Leder