Ulovlig fest på nettet

Datatilsynet reagerer på partybilder som legges ut på nettet.
En rekke utesteder, både i Oslo og resten av landet, legger ut bilder av gjestene sine på Internett. Dette er ulovlig, mener Datatilsynet. Til tross for forbudet mot å publisere bilder uten hver enkelt gjests samtykke, har en rekke utesteder landet rundt publisert bilder av gjestene sine i en årrekke, skriver Aftenposten.

På hjemmesidene til noen av Oslos utesteder finnes en rekke bildegallerier av mer eller mindre edrue ungdommer. Verken gjester eller utestedene tenker over at denne formen for publisering er ulovlig uten et informert samtykke fra den som er avbildet.

-- Mange tenker nok som så at: "jaja, vi får vel bare godta det", selv om bildet kan føles krenkende. Flere vet heller ikke om at deres bilde ligger ute på internett, sier Guro Skåltveit, informasjonskonsulent i Datatilsynet til Aftenpostens nettutgave.

Skåltveit påpeker at det ikke er nok å spørre om tillatelse til å fotografere. Det skal også innhentes samtykke om at bildene kan legges ut på nett. Og det er lov til å angre seg.

-- For å offentliggjøre bilder av personer, må vedkommende gi sitt fulle og ettertrykkelige samtykke, sier Georg Apenes, direktør i Datatilsynet til Fredrikstad Blad.