Den ultimate databasekampen

Den ultimate databasekampen

Er det Oracles eller Microsofts database som er billigst, best og sikrest?

Markedsdirektør i Oracle, Harald Løvvik og server- og plattform direktør i Microsoft, Torstein Harildstad møtes til duell.

- Hvilken database har best ytelse?

Harald Løvvik, Oracle: - Ytelse kan måles på flere måter. Men om man ser på transaksjonsbaserte- og datavarehusorientert tester som det uavhengig TPC gjennomfører, kommer Oracle gjennomgående best ut. Tester som SAP gjennomfører med sine applikasjoner, bekrefter det sammen bildet.

Torstein Harildstad, Microsoft: - Skalerbarhet og ytelse har blitt det man på it-språket kaller commodity, eller en selvfølgelighet. Oracle, IBM og SQL Server kan tilfredsstille alle kravene som stilles fra de aller største selskapene i Norge. Poenget er at ytelse er et individuelt spørsmål, vi må finne riktig ytelse for den aktuelle kunden, slik at de er sikre på at dataene er 100 prosent tilgjengelige, sikre, stabile og trygge. Det er fullstendig overkill å selge dyre failover-løsninger til alle. Det er å kaste penger ut av vinduet, penger som kunne ha blitt brukt til innovasjon i it-avdelingen.

- Hvilken database er billigst?

HL, Oracle: - Det er Oracle Standard Edition One som er billigst. Du får her mer funksjonalitet en toppversjonen til Microsoft til en langt lavere pris.

TH, Microsoft: - Microsoft SQL Server er det rimeligste alternativet. Vi har en lav startpris og lav eierkostnad over tid. Vårt produkt inkluderer mer enn Oracle, blant annet avansert dataanalyse og mulighet for å integrere data fra andre kilder og teknologier. Dessuten sørger relasjonsdatabasen for lagring av virksomhetskritiske data som kan krypteres slik at ikke en gang administrator har tilgang.

- Hvorfor er din billigst?

HL, Oracle: - Man må ikke la seg lure av at konkurrentene har kopiert Oracles navngivning - man må sjekke under panseret. Supportprisen til Oracle ligger også betydelig lavere enn konkurrentene.

TH, Microsoft: - Det er fordi så mye er inkludert. Hos våre konkurrenter må du eksempelvis betale ekstra for dataanalyse. Business Intelligence, management og disaster recovery er inkludert i SQL Server 2005. Vi har forstått at en database har to formål: Vi skal skrive til den og vi skal lese fra den. Dermed synes vi det er galt å ta tilleggsbetalt for analysedelen.

- Utover pris, hvorfor skal man velge din pakke?

HL, Oracle: - Med oss står kunden fritt til å velge plattform. Det vil si at man kan utnytte mulighetene som ligger i Linux, men du kan også velge Windows eller Unix. Sikkerhet er også veldig viktig. Her er vi best og kan underbygge dette med 19 offentlige sertifiseringer. Vi har dessuten virtualisering som ingen av konkurrenten har. Med Grid kan kunden effektivisere drift. Med vår unike clusterteknologi kan en applikasjon fordeles over flere servere, uten å måtte skrive om applikasjonen.

TH, Microsoft: - Fordi man får en plattform som er utviklet for skalerbarhet, ytelse og sikkerhet. En av fordelene med SQL Server er den gode koblingen med Visual Studio 2005 som gjør at databaseutviklere ikke lenger er begrenset til databasespråkets reduserte muligheter. Utviklerne kan dra full nytte av .NET Framework. Det øker effektiviteten og forbedrer sikkerheten og gjør koden raskere. Vi ser at Oracle nå sliter med sikkerhet, og vi vet hvilke investeringer de har foran seg for å få bukt med det. Det må tas dønn alvorlig.

- Hvem er best på dataanalyse?

HL, Oracle: - Alle leverandørene har muligheter for OLAP, men vi har det beste og mest komplette tilbud av tilleggsfunksjoner man trenger.

TH, Microsoft: - I vår pakke følger det med avansert data mining. Det gjør at du kan se på dataene fra flere forskjellige kilder som kan analyseres og brukes til å lage scenarier. Du kan for eksempel finne ut hvilke produkter du vil selge til hvem i fremtiden.

- Er dere truet av Fast sin søkemotor?

HL, Oracle: - Nei, Fast leverer ikke databaser. De har løsninger for spesialiserte søkeoppgaver. Kundene er ofte større organisasjoner med spesielle behov.

TH, Microsoft: - Fast er på mange måter en god norsk programvareleverandør og de er partnere av oss. Det er nok sider ved Fast som konkurrerer med våre tjenester, men vi føler oss ikke truet av konkurransen.