Umts først nærmere jul

Umts først nærmere jul

Redningsplanken for mobilbransjen, tredje generasjons mobiltelefoni, vil i realiteten ikke bli tatt særlig i bruk før jul. Umts i Norge vil da være tre år forsinket.
CANNES: Under 3Gsm World Congress kom det fram at flere internasjonale leverandører av umts-infrastruktur og 3G-telefoner tviler på at umts kommer til å bli kommersialisert i Norge før jul.

Ifølge divisjonsdirektør Rune Tufte i Siemens Mobile, kommer ikke Siemens' umts-telefon, U15, i butikkene før nærmere jul. Dette er et klart tegn på at utrullingen og testingen av umts ikke er kommet særlig langt i Norge.

1. desember i år er det tre år siden umts i utgangspunktet skulle være satt i drift. De siste årene har operatørene skyldt på leverandørene av umts-nett og 3G-telefoner, som på sin side har gitt operatørene æren for at kommersialiseringen er kraftig forsinket. I den globale mobilbransjen har dette utviklet seg til en omvendt høna eller egget-debatt; hva skal komme først?

Vakuum i bransjen

Under en pressekonferanse tirsdag i Cannes svarte Siemens Mobile-sjefene Rudi Lamprecht og Lothar Pauly unnvikende da Computerworld spurte hvor det blir av deres nye umts-telefoner og nettverk under 3Gsm World Congress.

Siemens er kommet lengst med utviklingen av umts i Europa, men til tross for dette hadde de lite nytt å vise fram når det gjelder 3G. Det forteller mye om vakuumet bransjen nå er inne i. Ifølge herrene Lamprecht og Pauly vil det i år være fem millioner umts-brukere i verden. Neste år vil dette økes til 40 millioner, men det er forventet over 100 millioner umts-brukere i 2006.

-- Vi har lært av de stadige utsettelsene i mobilbransjen, og vil ikke lage en ny hype av umts før vi virkelig kan tilby dette til sluttkundene. Det er bare å innrømme at ting tar lenger tid enn planlagt. Vi har allerede en umts-telefon tilgjengelig, og vi vil sannsynligvis ikke komme med noen ny modell ut i butikkene før helt i slutten av året eller til neste år. Jeg personlig har mest tro på at dette vil skje i 2005. Vi har både infrastruktur og umts-telefon tilgjengelig så det står ikke lenger på oss, men vi må pent vente på hva mobiloperatørene i det enkelte land foretar seg, sier Lothar Pauly til Computerworld.

Pauly er styremedlem i internasjonale Siemens Mobile og direktør med ansvar for mobiltelfoni og nettverk.

Lenger tid enn forventet

Også viseadministrerende direktør i Sony Ericsson, Jan Wareby, er tvilende til at Norge får umts tilgjengelig før nærmere jul:

-- Umts har allerede blitt kommersialisert i en del land i sentral- og øst-Europa, samt i Sverige. Jeg har hørt at utrullingen og tilpassingen av umts i Norge har tatt lengere tid enn forventet. Dere er jo ellers et foregangsland innen mobiltelefoni. Jeg vil ikke kommentere når vi kommer med våre egne umts-telefoner ut i butikkene, sier Vareby.

Under 3Gsm World Congress møtte Computerworld også den mektige Vodafone-sjefen, Arun Sarin. Vodafone er en av de mobiloperatørene som har jobbet mest med å tilby en rekke nye 3G-tjenester.

-- Norge er kommet veldig langt innen gsm, men har kommet til kort når det gjelder 3G-utrulling. Det er rart. Vi har undersøkt mulighetene i de skandinaviske markedene, men Norge står dessverre ikke øverst på vår prioriteringsliste, sier Sarin før han hastet til pressekonferansen med Nokia.

-- Jeg har meget stor tro på 3G, og jeg er sikker på at det er en vinnende mobilteknologi, men det har ikke gått så fort som vi i utgangspunktet håpet på. Utrullingen av umts er ikke kommet like langt i alle land, sier Nokias toppsjef Jorma Ollila.