Umts-nettet er på lufta

Umts-nettet er på lufta

Umts-lanseringen er nært forestående. Men har du en umts-telefon kan du med et ordinært sim-kort allerede bruke 3G.
Computerworld ringte mandag denne uken via Telenors umts-nett med et ordinært sim-kort. 3G-nettet som alle i mobilbransjen i over ti år har snakket om - men som kanskje få trenger - er allerede åpnet. Vel og merke dersom du har en umts-telefon (umts - universal mobile telecommunication system). Det er dette mobilnettet som med tiden skal erstatte gsm. I Computerworld i mars 1993 het det i en liten notis at ved NTHs institutt for datateknikk og telematikk jobbes det med morgendagens mobiltelefonsystem, umts:

"Man regner med at rundt 100 millioner mennesker vil kunne bruke lommetelefonen i år 2005. Umts-telefonen kan du ta med deg overalt i bil, i fly, på fjelltopper og i flatbygda. Mens dagens mobiltelefoner bare mottar og sender signaler fra en type sender, vil Umts-telefonen bli knyttet opp mot et nettverk av både satellitter og hundrevis av små og store sendere/mottakere på landjord".

11 år senere vet vi at det ikke blir umts-dekning via satellitter eller 100 millioner umts-brukere neste år.

Fanatisk

Det var rundt århundreskiftet at umts-hypen var på sitt sterkeste.

I februar 2000 holdt Nokia en strandfest i et stort telt på Croixetten-standen under Gsm World Congress, den internasjonale mobilbransjens viktigste møtested. Rundt bordene ble det snakket om at snart kommer tredje generasjons mobiltelefoni, 3G, og om hvor fantastisk den mobile fremtiden var.

En datatransport på hele to megabit per sekund - eller 2.000 Kbit/s - skulle umts kunne bringe frem. Men hvor lenge var Adam i paradis? I dag heter det seg at umts kun takler 384 Kbit/s.

-- Selv Sverige og England viser større 3G-interesesse enn Norge. Det kan vel ikke være morsomt for dere, sa Anssi Vanjoki til Computerworld den gangen, vel vitende om at Finland og Nokia var i tet med umts-utbygging og nye telefoner som du må ha for å bruke tredje generasjons mobiltelefoni.

Nokia-ledelsen har vært forbauset over at det tidligere mobile foregangslandet Norge ikke har satset noe særlig på umts eller 3G. På dette tidspunktet var Vanjoki mobilsjef i Nokia-konsernet. I dag er han sjef for multimedia, altså Nokia-selskapet som jobber med mobile tjenester.

Både produsentene og operatørene håper at umts og de nye tjenestene skal gi mobilbransjen et skikkelig økonomisk løft. Vanjoki har i flere år blitt regnet som kronprins til å ta over etter Jorma Ollia, som har sagt at han vil trekke seg om to år.

Høner og egg

Nesten fire år senere og mange milliarder utviklingskroner senere har umts ennå ikke blitt det helt store. I Sverige har de åpnet umts-nettene men  Telenor Mobil og Netcom her hjemme har kun testet nettene sine. De har forklart forsinkelsene med mangelen på nok gode umts-terminaler.

Akkurat den påstanden er ikke Nokia, Sony Ericsson og Motorola enige i. For ett år siden kom Nokia med umts-modellen 6650, som også er en gsm-telefon. Finnene forsøkte å selge denne spesialtelefonen i Norge uten særlig hell. Hvorfor skulle norske kunder kjøpe ny fiskestang når det ikke var noe vann å fiske i?

Siemens holder på sin side med en storstilt mobilnettutbygging for Netcom. Det meste av dette er edge-basert (enhanced data rates for global evolution).

Men mens nettdivisjonen bygger Edge-nett til øyet blir stort og vått, kommer ikke Siemens med sin første edge-telefonen før i oktober neste år, Thorsten Heins, ny toppsjef for Siemens Mobile.

Et annet problem har vært at infrastrukturleverandørene - Nokia, Siemens og Ericsson - sammen med de norske operatørene ikke har klart å løse at du uten brudd kan skifte mellom gsm og umts i løpet av en mobilsamtale. Operatørene har kalt dette for handover-problemet.

Men nå sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen og informasjonssjef Esben Tuman Johnsen i Telenor Mobil hevder at de har løst det tekniske problemet. Og at de dermed er klar til å sette sitt umts-nett i kommersiell drift.

Netcom klare i mars

Under pressekonferanse 20. oktober sa utbyggingsdirektør Dag Kleivan i Netcom til Computerworld at de ikke hadde klart å løse den tekniske mobilfloken. I stedet satser de på edge, som gir dataoverføringshastigheter i praksis på rundt 128 Kbit/s.

Edge er fattigmanns umts, men det fungerer likevel godt nok, ettersom det i realiteten er mobil video som skiller edge fra umts.

I fare for å få Samferdselsdepartementet på nakken med gamle konsesjonskrav, snakker ikke Netcom-ledelsen lenger om 3G, men om forbedrede mobiltjenester. Edge er i så fall 2,75 G, mens gprs er 2,5G og ordinær gms 2G.

-- Folk er ikke opptatt av mobilteknologien eller overføringshastigheter, men hvilke nye tjenester de får på mobilen sin. Online gambling og spill, mobil shopping, trafikkrapporter og oversettelse av tekst og tale er ting som vil komme. Noe av dette er her allerede, men de fleste mobiltjenester vil bli forbedret ved at vi utvider mulighetene med nye nett, sier administrerende direktør Barbara Thoralfsson i Netcom.

I databransjen er de mer opptatt av overføringshastighetene og mulighetene dette gir. Nestoren Harald Løvvik i Oracle mener at det er kalenderfunksjoner og epost, eller såkalt PIM-tjenester (Personal Information Management), som kommer til å bli vinneren på mobilen for mange businessfolk i årene som kommer.

Netcom vil ikke lansere umts før 1. mars neste år. Det er det de har lovet både Samferdselsdepartementet og pressen.

På rett Kjøll

I mellomtiden vil Telenor smi mens jernet er varmt. Det siste påfunnet er mobilsurf til fastpris på fem kroner dagen ut året. Dette er for å lære opp kundene i påvente av umts-tilgang.

Berit Kjøll vet at det er tjenestene og økt trafikk som vil skaffe dem penger i kassa. Når umts-nettet åpner har hun lovet flere nye 3G-tjenester som mobil-tv og videosamtaler. Både NRK og TV2 har samarbeidet med Telenor. Men mobil-tv kan bli en hakkete opplevelse, ettersom de fleste nordmenn kun vil ha tilgang til kun edge.

Svak dekning

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen sier at i mars 2007 vil bare 25 prosent av landarealet ha umts-dekning fra Telenor, mens 82,5 prosent av landarealet har gsm-dekning i dag, og mer blir det.

Når umts-nettet åpner om relativt kort tid, vil det ha dekning i 35 byer og tettsteder, fra Alta i nord til Kristiansand i sør. Amundsen presiserer at dette er helt i tråd konsesjonskravene.