Uniface istedenfor Java og .Net

Uniface istedenfor Java og .Net

Applikasjonsleverandøren Datakor har valgt Compuwares utviklingsmiljø Uniface for neste generasjon av sitt forretningssystem Synchro.
AMSTERDAM: -- Vår visjon er å gi kundene en fullstendig integrert plass i leveransekjeden. Datakor har derfor valgt Uniface for å realisere vår nye erp-løsning, sier Hans Vynckier, applikasjonsarkitekt i belgiske Datakor.

Datakor har 750 installasjoner av sitt forretningssystem Synchro, et erp-system (Enterprise Resource Planning) som baserer seg på tilpasningsdyktige moduler. Ideen er at forretningssystemet skal dekke 80 prosent av kundenes behov. De resterende skal tilpasses kundens spesialiteter for den endelige løsningen.

Omfattende

Før de begynte å oppgradere sitt forretningssystem gjorde Datakor en omfattende undersøkelse. De ville bort fra programmeringsspråk som Cobol, og vurderte derfor forskjellige alternativer, fra objektorienterte løsninger til Java og .Net.

-- Objektorienterte løsninger er så mye teknikk at utviklerne glemmer hva oppgaven er. Jeg er godt fornøyd med å være betatester av Uniface, for da vet jeg hva som kommer. Synchro skal vare i nye 15 år med Uniface, hevder Hans Vynckier.

En av grunnene til valget av Uniface er at programvaremodulene lett kan tilpasses eldre og nyere programvareteknologi. Dermed kan Uniface brukes som en bro til leverandører og partneres systemer.

-- Vi har vært her lenge. Vi kommer til å fortsette å være her lenge. Vi jobber for at lærekurven skal være så enkel som mulig. C#, C++ og Java har skjulte kostnader ved vedlikehold, sier Adrian Gosbell, produktansvarlig for Uniface.

Nederlandsk

Uniface er et nederlandsk utviklingsmiljø som Compuware har kjøpt opp. Det feierer i disse dager 20 år med versjon 8.4 som inneholder en rekke nyheter.

Opprinnelig tilhørte Uniface en gruppe utviklingsmiljøer som ble betegnet fjerde generasjon for å indikere at produktiviteten på utviklingen var større enn med datidens programmeringsspråk som Cobol, PL1 og RPG.

Kundene er typisk programvarehus og større industrivirksomheter. I Norge er det et aktivt miljø i Ergoephorma. Landmark har en løsning for geodatabasen Petrobank og Aker Kværner har brukt Uniface for registrering av tekniske data i engineeringprosjekter.

-- Aker Kværner har utviklet programvare med Uniface siden 1994. Systemet har vært brukt på om lag 25 utbygginger i Australia, Canada, Norge og Storbritannia, sier Gaute Schjerve i Aker Kværner Business Partner.

Utviklingsmiljøet er over årene utviklet og tilpasset de fleste datamaskiner og maskinmiljøer. Typisk ble demonstrasjonen i Amsterdam kjørt mot en gammel IBM AS/400.

-- Nye kunder er virksomheter som typisk har brent fingrene på andre alternativer. Vi fikk 210 nye kunder i 2003. Omsetningen økte med syv prosent. 95 prosent av de eksisterende fortsetter å betale vedlikehold, fremholder Adrian Gosbell.

Modelldrevet

Utviklingsfilosofien er basert på en modelldrevet arkitektur, men støtter ikke standarder på samme måte som Compuwares alternativ Optimal J som forutsetter Java. Ønsket at applikasjonen skal kjøre største delen av koden på tjenestemaskinen for å skape en mest mulig tynn klient.

De fleste kundene er i Japan. Deretter følger Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Nederland med mange applikasjoner utviklet med Uniface.

Den mest aktivt brukte applikasjonen er japanske 8Home Shopping8 som virkelig får gjennomgå når japanerne kommer hjem fra sitt uteliv ved ellevetiden om kvelden.

-- Vi har 25 prosent vekst i nye utviklingslisenser, vesentlig hos eksisterende kunder. Det er tilpasning av applikasjoner til Web, tynn klient og portal som skaper interesse. Vi ser interesse for Linux og støtter derfor Suse, forklarer Adrian Gosbell.

I versjon 8.3 kom de første mulighetene for web-tjenester. I den nye versjon 8.4 kommer utvidete tjenester. Nå kan Uniface utnytte web-tjenester via SOAP (Simple Object Access Protocol) og XML (Extended Markup Language) fra andre applikasjoner.

Bedre rapporter

Rapportgenerering er forbedret. Datakor har over årene utviklet 5.000 rapporter til Synchro. Disse er i ferd med å bli konvertert. Mer enn 500 er foreløpig tilpasset.

Det introduseres en rekke forbedringer til det grafiske miljøet ved bruk av flere funksjoner som 8Widgets8, forbedrete installasjonshjelpemidler og dokumentasjon av beste praksis i hvordan gjøre utrulling og kommunikasjon mot Microsoft.

Om ett år kommer versjon 9.1 som legger vekt på økt effektivitet for utviklerne. Det omfatter utprøving i produksjonsmiljøer uten at det får konsekvenser. Bruk av 16 bit Unicode for asiatiske skriftspråk skal sørge for at brukerne skal kunne lese applikasjonsinformasjon på eget språk.