Halverer plassen med ip-telefoni

Halverer plassen med ip-telefoni

Alle telefoner i departementene skal byttes ut. Det er ip-telefoni som gjelder.

Det er nye hustelefonsentraler, MX-ONE, som utnytter servere med Linux fra HP som vil danne grunnlaget for samordning av tale for alle departementene. Antall skap vil bli redusert til halvparten.

Serverne bidrar til å knytte digitale telefonapparater i departementene til telefonsentralsystemet. Etter hvert vil de digitale apparatene bli erstattet av ip-telefoner. Rundt 6500 brukere skal over tid få ip-telefoni.

Derfor vil SIP, Session Initiation Protocol, være et krav. Denne kommunikasjonsprotokollen for samordnet kommunikasjon ligger på toppen av tcp/ip. Konsekvensen er at "Call Managers", Unified Communication, endepunkter, tale og administrative verktøy tilpasses åpne standarder, det vil si it-bransjens standarder, ikke telebransjens.

Vil bli total

Et tett samarbeid med HP er en konsekvens av at Cisco i større grad søker å bli en totalleverandør. Leveransen til Storebrands nybygg på Lysaker er et eksempel på hva Cisco makter. Den skjer som et tett samarbeid med Microsoft Office Communicaton Server (OCS).

- Vi gjør veldig mye mer med Microsoft. I Norge er det en veldig stor installert base. Tilkobling til OCS er derfor vesentlig, fremhever administrerende direktør Bjørn Inge Lindhjem i Aastra Telecom Norway AS.

Ifølge Aastra er det større aksept for ny teknologi i Norge enn i en rekke andre land. Det gir nye muligheter som Aastra tror de vil klare å løse med sine produkter. Særlig kombinasjonen av åpne løsninger basert på standarder tilpasset lokale behov er helt i tråd med Aastras bedriftsfilosofi.

- Unified Communication er en kontinuerlig prosess som er forsjellig fra industri til industri. Den omfatter flere og flere byggeblokker for sammenkobling av eksempelvis GPS eller videoovervåkning, avslutter Hugh Scholaert.

Haakon Aas

Egen utvikling og noen store oppkjøp har gjort Aastra til en betydelig leverandør av hustelefonsentraler. Seneste oppkjøp var Ericssons Enterprise-divisjon. Dette har medført at 75 prosent av forskning og utvikling skjer i Europa.

- I Norge heter vi Aastra Telecom Norway på grunn av Aastra Technologies oppkjøp av Ascom Telecom i 2003, sier Lindheim.

Aastra Technologies er et kanadisk teleselskap som ble dannet i 1983. Navnet er dannet på basis av etternavnet til en av gründerne, nordmannen Haakon Aas som emigrerte til Canada etter andre verdenskrig.

Unified Communications