Unix-kjempene fornyer seg

IBM og Sun oppgraderer sine Unix-operativsystemer.
IBMs Unix-operativsystem AIX slippes i versjon 5.2, som tar sikte på å flytte stormaskin-teknlogier over på Unix-plattformen. Nye AIX har derfor en stormaskin-liknende logisk partisjonering. Dette gjør det mulig å dele opp en enkelt IBM Unix-server i mange virtuelle servere, helt ned til en enkelt prosessor med 250 MB minne. Teknologien tillater systemressurser, som prosessorer og minne, å kunne knyttes dynamisk til slike partisjoner uten at det er nødvendig å omstarte systemet eller ta ned partisjonen.

Analytikere antyder at IBM har ligget etter konkurrentene på dette området. Sun har for eksempel tilbudt maskinvarebasert dynamisk partisjonering på sine tyngste Unix-servere i lang tid, mens HP har kunnet tilby kapasitet etter behov på sine Superdome-servere i over et år.

Utvidet Solaris

Suns nye Solaris 9 9/02 er den første oppgraderingen til Solaris 9, som ble lansert i mai. En viktig nyhet er en funksjon kalt "Memory Placement Optimization" som gir økt yteevne ved å plassere minnet nærmere den eksekverende prosessoren. Yteevnen kan på denne måten økes med opptil 40 prosent, særlig for applikasjoner som krever mye minne, hevder Sun.

Solaris 9 9/02 inneholder også en integrert Solaris 9 IP Quality of Service-funksjon. Denne gjør det mulig å prioritere nettverksbåndbredde til applikasjoner etter viktighetskriterier. Sun har også lagt til mer mellomvare, som Sun ONE Portal Server, Sun ONE Web Server og Sun ONE Studio 4, samt integrert utviklingsmiljøer for Java-utivklere.