Unngå skader på teleutstyr i tordenvær

Med varmen kommer ofte lys og torden. Oppskriften for å unngå ødelagt teleutstyr er enkel.

Hver sommer gjør lyn stor skade på telefoner, PC-er, modemer, bredbåndsutstyr, telefakser og annet teleteknisk utstyr.

I snitt mottar Telenor ca 25.000 meldinger om feil på slikt utstyr i sommerhalvåret. En stor del av disse feilene kan unngås dersom elektronisk utstyr blir koblet fra telenettet når tordenværet kommer, ifølge en pressemelding.

Trekk ut pluggen

Tradisjonelt vil tordenvær i løpet av sommeren slå ut teleteknisk utstyr over store deler av landet. Selv om det har vært mindre lynaktivitet de siste to årene, måtte Telenor flere steder sende ut alt disponibelt mannskap for å rette feil sommeren 2005.

For tiden er det streik hos Telenors underleverandør Relacom, som kan bety at feilretting tar lengre tid enn vanlig. Mange skader kan imidlertid unngås dersom man tar enkle forhåndsregler når tordenværet kommer.

Mange har for vane å trekke ut strømkontaktene til tv-en, vaskemaskinen og annet kostbart elektrisk utstyr når tordenværet nærmer seg. På samme måte bør også kontaktene til PC-er, modemer og ISDN- og ADSL bokser trekkes ut. Da forhindres forhåpentligvis skader på det elektriske utstyret som er koblet til telenettet. Det kan også være lurt å koble fra denne type utstyr før man drar på ferie.

Mobilen kan brukes

I utsatte områder er det også lurt å anskaffe overspenningsvern som monteres på telefonlinjen før ISDN/ADSL-boksen. Slikt utstyr er å få kjøpt i de fleste elektriske forretninger.

- For å begrense skadene ved lynnedslag er det montert overspenningsvern og sikringer i alle Telenors sentraler, sier Per Aril Meling, informasjonssjef i Telenor.

- Likevel opplever vi store skader fordi lynnedslag forårsaker høye spenninger på telekablene som igjen kan skade elektronikk og datautstyr knyttet til telenettet, sier Meling.

Generelt vil Telenor oppfordre folk til å holde seg unna teleledninger i huset, og heller ikke prate i fasttelefonen ved tordenvær. Normalt vil det ikke være farlig å prate i mobiltelefon eller trådløs telefon i tordenvær.