Unntak som bekrefter regelen

Unntak som bekrefter regelen

Statens Dataforum har inn ført en pris for å sette søkelys på vellykkede offentlige it-prosjekter.
Det går ofte galt med it-prosjekter i offentlige sektor. De bruker ofte for lang tid og for mye penger. Statens Dataforum, en organisasjon drevet av ildsjeler og rettet mot it og utvikling i offentlig sektor, omfatter de fleste statsetater og mange kommuner.

Forumet mener det finnes mange gode it-prosjekter som ikke alltid får den omtalen de fortjener. En egen pris skal få de gode eksemplene fram i lyset.

-- Mange etater gjør en fremragende jobb med å utvikle it-anvendelser og bygge infrastruktur som kommer hele samfunnet til gode. Vi har en rekke slike fyrlykter i offentlig sektor. Vi har derfor innført en Fyrlykt-pris for offentlige it-prosjekter, som vi håper kan bidra til å skape positiv oppmerksomhet om offentlig sektors bruk av it i utviklingsarbeidet, forteller Stein Turtumøygard, leder for Statens Dataforum.

Norge.no

Årets fyrlyktutdeling var den første. Det var 14 nominerte kandidater, og tre nådde opp i et finaleheat. Juryen syns det var vanskelig å velge ut eneren, men ble til slutt enige om at det var samfunnskartet utviklet av norge.no som skulle bli valgt.

-- Den nettbaserte tjenesten samfunnskartet er kanskje ganske ukjent for mange. Men norge.no har gjort en fabelaktig jobb med å visualisere det norske offentlige liv. Jeg har selv jobbet som lærer, og det ville vært en drøm å ha et slikt verktøy å ta utgangspunkt i i samfunnsfagtimene på videregående skole. Tjenesten må også kontinuerlig oppdateres fordi det stadig skjer endringer i det politiske liv. Det er stort løft norge.no står for med denne tjenesten, sier jurymedlem

Arild Jansen, førsteamanuensis ved Institutt for forvaltningsinformatikk ved Universitetet i Oslo. Samfunnskartet viser hvordan det norske samfunn er bygd opp, og hvilke oppgaver de ulike offentlige virksomhetene har. Dersom du holder pekeren et par sekunder på lenken i en boks, får du opp et vindu der det gis en kort beskrivelse av virksomhetens oppgaver. Dersom du klikker på lenken i boksen, får du mer informasjon om virksomheten På det nederste nivået vil lenkene peke ut i verden - til virksomheten selv, eller til norge.no.

Fritt valg

På andre plass kom den nettbaserte tjenesten til sosial- og helsedirektoratet, "Fritt sykehusvalg".

-- Dette er en utmerkelse vi er godt fornøyd med, i et år preget av videre­utvikling av nettstedet. Det hadde selvsagt vært veldig moro å vinne, så vi satser friskt mot neste år, sier prosjekt­ansvarlig Tone Bringedal i Sosial- og helsedirektoratet.

Som en god nummer tre havnet Vis Veg, Statens vegvesens nettprosjekt. Vis Veg er en tjeneste der du ved å plotte inn adressene for avreise og ankomst og få opp en anbefalt kjørerute. Du får også vite hvor lang tid reisen vil ta, og hvor langt du må kjøre. Kartdataene du får opp, er helt ned til det minste veikryss, og vegvesenet er stolt av hvor bra tjenesten har blitt.

Inspirasjon

Hos norge.no er man veldig glad for å ha blitt tildelt denne prisen, og prosjektleder for samfunnskartet Marit Lofnes Mellingen, forteller at prisen gir inspirasjon til større innsats for å forenkle det offentlige Norge.

-- Samfunnskartet er egentlig et lite enkelt prosjekt i denne sammenheng, hvorfor tror du dere fikk prisen?

-- Slik jeg forstod juryen var det nettopp enkeltheten i vårt prosjekt som ble vektlagt. Samfunnskartet viser at man ved hjelp av små og enkle midler kan bidra til å gjøre kontakten mellom innbyggere og det offentlige enklere. Samtidig gir samfunnskartet som nettbasert tjeneste brukerne en merverdi, og er en presentasjon man ikke har hatt tilgang til tidligere, sier Mellingen.