Unødvendig med flat-tv på møterommet

Unødvendig med flat-tv på møterommet

Prisfall på monitorer gjøre flate tv-er med NRK-lisens overflødige på møterommet.

NRK krever lisens på flatskjermer, selv om kunden ikke bruker skjermen til å se på tv.

LES OGSÅ:

NRK-lisens vekker harme

For å slippe unna lisenskravet må kunden få tuneren fysisk fjernet for å slippe avgift på skjermer brukt på møterommet eller som informasjonsskjerm. At kunden kjøper et billig tv framfor en dyrere monitor er forståelig.

- En tv med lcd- eller plasma-skjerm koster svært lite. Monitorer er derimot svært dyre. En 32 tommers hd-ready tv får man ned i 3500 kroner, mens en monitor på over 24-tommer er et spesialprodukt, som mannen i gata ikke har bruk for. En slik monitor er et spesielt produkt som vil koste over 10.000 kroner, men prisen kan forsvares. De har en skyhøy oppløsning, og er nok valget for en børsmegler som ikke vil ha en 32 tommers tv på pulten sin, sier styreformann Vegard Waldal i Datakjeden. Han mener en vanlig 32-tommers tv vil fungere mer enn godt nok som monitor.

Som forhandler er Datakjeden pålagt å rapportere alle salg av skjermer med tv-funksjonalitet til NRK. Selv har Waldal ytterst sjelden vært borte i problemstillingen om hvordan lisensen kan unngås når skjermen ikke skal benyttes til tv.

Bør unngå tv-er på møterommet

Daglig leder Knut-Eric Andreassen i Datakjeden Tønsberg har ofte kunder som vil ha flate tv-skjermer i møterommene sine, men anbefaler vanligvis profesjonelle monitorer i stedet. Han begrunner det med at disse har bedre spesifikasjoner for bruk i møterom, at prisen på dem har falt samt at lisensen kommer i tillegg på flat-tven.

- Det er langt fra uvanlig å kjøpe flat-tv og fjerne tuneren, men det går ikke på alle modeller. Prisen for fjerning varierer fra verksted til verksted og ligger i sjiktet rundt 800 kroner. Blir det gjort på et merkeverksted, er det vanlig at garantien fortsatt gjelder, og kunden får et standardskriv med serienummer og annen informasjon som bekrefter at det ikke er mulig å ta inn tv-signaler.

Monitorprisen har falt

Andreassen mener mye av grunnen til å kjøpe flat-tv ble borte etter sommerens prisfall innen det profesjonelle markedet, da Samsung gikk inn med rimelige modeller og NEC fulgte etter. Som eksempel trekker han fram at en 47-tommer koster 8.700 kroner inkludert mva, pluss rundt 1000 kroner for fjerning av tuner, mens en profesjonell skjerm for veggmontasje fra NEC koster rundt 10.000 kroner eks mva og er bedre egnet for oppgaven.

Fjernes ikke tuneren, kommer lisensen som et årlig tillegg på nesten 2500 kroner (2010-budsjettet), og flat-tven blir et langt mindre attraktivt alternativ.