USA forbigått av Kina på pc-markedet

USA forbigått av Kina på pc-markedet

For første gang er det solgt flest pc-er i et annet land enn USA. IDC tror kinesiske forbrukere tar ledelsen fra 2012.

USA har i 30 år vært verdens største pc-marked. Men nå tyder alt på at Kina har gått forbi amerikanerne målt i antall solgte pc-er. Det skriver Bloomberg.

Det kinesiske pc-salget har økt med 14 prosent til 18,5 millioner enheter i andre kvartal. Til sammenlikning har salget i USA falt med 4,8 prosent til 17,7 millioner enheter.

IDC forventer at pc-salget i Kina vil øke med 18 prosent i 2011, mens det vil stoppe opp eller falle videre i USA og Europa. Det er usikkert om Kina selger flere pc-er enn USA når salget gjøres opp for hele 2011, men IDC tror det samlede kinesiske pc-salget i 2012 vil være større enn det amerikanske.

Kina står nå for 22 prosent av det globale pc-markedet. Det er ifølge IDC-analytiker Bryan Ma en prosent mer enn USA.

IDCs tallene demonstrerer den økende innflytelsen som kinesiske forbrukere vil ha på den globale økonomien, og den økte velstanden i Kina innebærer at flere og flere kinesere har råd til å kjøpe pc. Allerede i 2009 gikk landet forbi USA som verdens største bilmarked.

Utviklingen ble understreket tidligere denne måneden da HP, verdens største pc-produsent, annonserte at de legger ned sin pc-virksomhet, mens kinesiske Lenovo nesten doblet sine kvartalstall.