USA vil fengsle syk hacker

USA vil fengsle syk hacker

Vil ha Gary McKinnon utlevert og fengslet i 60 år etter NASA-hacking.

En britisk hacker, Gary McKinnon, skaper en gedigen diplomatisk krig mellom USA og hjemmelandet sitt.

USA ønsker McKinnon utlevert, fordi han har rotet seg bort i noen av landets viktigste og mest hemmelige databaser.

Der risikerer han en fengselstraff opp til 60 år, skriver Guardian.

Fredag starter rettsaken om utlevering. I både Storbrittania og USA har det opprettet høyprofilerte støttekampanjer for å sette McKinnon fri. Det er blant annet tatt opp en støttelåt med storheter som David Gilmour, Chrissie Hynde, og Bob Geldoff. Inntekten til nettsalget av låten går til McKinnons juridiske kampanje.

Aspergers syndrom

Skotten (McKinnon ble født i Glasgow) har innrømmet å ha hacket datasystemene til både NASA og det amerikanske forsvaret. Han hevder han var på jakt etter informasjon om UFO-er. Han ble arrestert av britisk politi i 2002.

Spørsmålet er om han skal dømmes i London, hvor han gjorde hackingne, eller utleveres til USA.

En kompliserende faktor er at den britiske 43-åringen har Aspergers syndrom. Sykdommen er en medfødt utviklingsforstyrrelse eller nevrologisk betinget personlighetsvariant hos mennesker som kan ha vansker med sosial omgang og kommunikasjon.

Moren hans, Janis Sharp, ber de britiske myndighetene å gripe inn på grunn av sønnens dårlige helse.

LES OGSÅ: - Hacker for sårbar til utlevering

Terrorisme

Fri Gary-kampanjen støttes av blant annen hundre parlamentsmedlemmer, og en rekke kjendiser. Til tross for dette vil regjeringen ikke legge noe i veien for en utlevering hvis domstolen bestemmer for det.

McKinnoni beskyldes for å ha listet seg inn i 97 ulike datasystemer allerede i 2001 og 2002. Forsvarene hans påpeker at han brukte øl og canabis mens han gjorde det. Senere ble han tatt i en tid da USA var ekstrem opptatt av sikkerhet etter angrepene på World Trade Centre.

Andre mener at USAs ledelse er såpass flau over at en enkel person kunne hacke seg inn såpass mange viktige militære databaser at de slår hardt tilbake bare for å hevne seg.