3 terabyte og USB 3.0 fra Western Digital

3 terabyte og USB 3.0 fra Western Digital

WD følger Seagate og lanserer 3 terabyte-harddisker, samt nye USB 3.0-modeller.

Seagate lanserte tidligere i år den første harddisken på 3 terabyte i deres FreeAgent® GoFlex Desk-serie. I likhet med Seagate satser Western Digital i første omgang kun på eksterne 3 terabyte-disker og da i deres My Book Essential-serie. Den nye My Book Essential-serien har også fått støtte for USB 3.0, men er bakoverkompatibel med USB 2.0.

LES OGSÅ: TEST: WD My Book 3.0 - Stor og rask

Western Digital er noe sparsom med spesifikasjonene, men vi vil tro at dette er en harddisk som er basert på Caviar Green-løsningen, der man blant annet har 5 400 o/min rotasjonshastighet. Noe av bakgrunnen for at Western Digital og Seagate foreløpig ikke leverer interne versjoner av deres 3 terabyte-modeller ligger trolig i en del av komplikasjonene disse diskene kan gi i en del pc-er og med visse operativsystemversjoner.

Fra før leverer Western Digital deres My Book 3.0-serie av USB 3.0-kompatible eksterne harddisker. Her benyttes harddisker med 7 200 o/min rotasjonshastighet, men maksimal kapasitet her er foreløpig 2 terabyte. My Book 3.0-serien vil dermed være raskere enn My Book Essential-serien.

My Book Essential-serien med USB 3.0-støtte vil også finnes i modeller på 1 og 2 terabyte.

LES OGSÅ:

3 terabyte-disker gir problemer

USB 3.0 for lomma

Western Digital har være tregere enn en del av sine konkurrenter når det gjelder 2,5-tommers eksterne harddisker med USB 3.0-støtte. Selskapet utvider nå sin Passport-serie med nye modeller med støtte for dette.

Vi mistenker at årsaken til at Western Digital er noe sene her er at de ønsker å basere seg på 2,5-tommers harddisker som har USB-grensesnittet som en integrert del av harddiskens styringselektronikk, i stedet for et et eget kretskort som sitter i harddiskkabinettet og fungerer som en bro mellom USB og Serial ATA.

USB 3.0-modeller kommer både i seriene My Passport Essential og My Passport Essential SE. I førstnevnte serie er et fra før også modeller som kun støtter USB 2.0 og denne serien vil ha modeller på opptil 640 gigabyte. I My Passport Essential SE-serien vil man ha harddisker på opptil 1 terabyte. I begge seriene er det en rekke forskjellige farge-/designvarianter å velge mellom.

My Passport-modellene er i en formfaktor slik at de lett kan fraktes med i jakkelomme eller sammen med den bærbare. Strøm får de via usb. De større My Book-modellene har egen strømforsyning som må kobles til stikkontakt.

Foreløpig har vi ikke norsk pris på de nye modellene.

LES OGSÅ TEST: Samsung Storystation USB 3.0: Stor og rask