4 terabyte-disk fra Seagate

4 terabyte-disk fra Seagate

Seagate først med å gå fra 3 til 4 terabyte.

FreeAgent GoFlex Desk blir den første harddisken på maredet med 4 terabyte lagringskapasitet gjennom et enkelt harddiskdrev. I likhet med når Seagate lanserte sin første 3 terabyte-modell, er den nye 4 terabyte-disken først tilgjengelig i form av en ekstern usb-harddisk. Det gjenstår imidlertid å se når tid harddisken er leveringsdyktig. Seagate har flere ganger vært tidlig ute med å lansere disker med høyest kapasitet, mens andre produsenter som har lansert tidligere har vært raskere å reelt sett levere diskene på markedet.

LES OGSÅ: TEST: 3 TB-duell: Western Digital vs Hitachi

FreeAgent GoFlex Desk har USB 3.0-grensesnitt, men er bakoverkompatibel med USB 2.0. Harddisken som benyttes har støtte for 192-bit DES-kryptering i maskinvare. Det oppgis ikke detaljert informasjon fra Seagate om ytelsen, men trolig er det snakk om en harddisk med 5 900 o/min. slik Seagate ellers har levert i senere tid. Dette betyr noe lavere ytelse enn for harddisker med 7 200 o/min, men vil likevel kunne dekke behovene for svært mange. Seagate benytter fire diskplater med 1 terabyte kapasitet i harddisken.

For det amerikanske markedet er prisen oppgitt til 250 dollar. Trolig kan man da snakke om en pris i Norge på rundt 1 700 kroner. Dagens 3 terabyte-modell i GoFlex Desk-serien med USB 3.0-grensensitt har pris ned mot cirka 1 100 kroner hos norske webbutikker.

Vi vil tro Seagate innen kort tid også følger opp med interne 4 terabyte-disker. Interne disker med slik kapasitet vil være spesielt viktig for større lagringsløsninger, hvor man da kan klare seg med færre harddisker for å oppnå samme kapasitet. Dette har betydning for størrelsen og kompleksiteten for lagringstjeneren, samt også for strømforbruk og avkjøling.

LES OGSÅ: Store disker gir problemer