TEST: Apacer AC430 - Liten og rask

TEST: Apacer AC430 - Liten og rask

Apacer er klar med lommevennlig USB 3.0-harddisk.

Apacer har vi i mange år kjent som en leverandør av minnerelaterte produkter – for eksempel minnemoduler til pc-er og minnekort. En naturlig videreføring av dette har vært usb-minnepinner og SSD-er. Selskapet, som opprinnelig hadde sitt utspring fra Acer, satser nå også på eksterne harddisker.

Apacer AC430 er en ekstern harddisk som leveres med kapasitet på 500 og 640 gigabyte. Det finnes større 2,5-tommers-harddisker, og vi ser ikke bort fra at Apacer vil komme med større varianter etter hvert. Harddisken har USB 3.0-grensesnitt og får strøm via usb, samt er bakoverkompatibel med USB 2.0. Ifølge Apacers egne tall skal harddisken klare lesehastighet på opptil 92 megabyte i sekundet og skrivehastighet på 85 megabyte i sekundet.

Kabinettet måler cirka 13 x 8 x 1 cm og vekten er rett under 200 gram. Dette gjør at harddisken greit kan fraktes i jakkelommen eller sammen med den bærbare pc-en. Kabinettet er i sort eller grå aluminium og rent utseendemessig stilig, etter vår mening.

Det følger ikke noe programvare for for eksempel sikkerhetskopiering med harddisken.

LES OGSÅ:

TEST: Små, store og raske for USB 3.0

Ytelse

Det benyttes harddisk med 5 400 o/min rotasjonshastighet, kontra 7 200 o/min i de aller raskeste eksterne harddiskene. Hvorvidt dette har noe å si i praksis varierer litt med bruksområdet.

Jevnt over leverer Apacer AC430 ytelsestall som forventet, men legger seg også noe bak en del av de sammenlignbare harddiskene vi har testet tidligere. Forskjellene er imidlertid såpass små at det gjerne ikke er snakk om praktisk betydning. På harddisktesten i PCMark Vantage var Apacer AC430 den raskeste 5400 o/min 2,5-tommers USB 3.0-harddisken vi har testet.

Tallene Apacer oppgir stemmer for så vidt som maksimaltall. Gjennomsnittshastigheten for større filoverføringer sett ut over hele diskområdet blir imidlertid noe lavere. I snitt fikk vi her i overkant av 50 megabyte i sekundet, hvilket er ganske likt det vi har sett på andre tilsvarende produkter.

I ytelsesgrafene nedenfor har vi som referanse tatt med WD MyBook 3.0 og Samsung StoryStation USB 3.0. Dette er eksterne 3,5-tommers-harddisker med henholdsvis 7 200 og 5 400 o/min rotasjonshastighet. Vi har videre med Samsung G2 som er en 5 400 o/min 2,5-tommers USB 2.0-harddisk. Ytelsen på denne er omtrent den samme som hvis man kjører 2,5-tommers USB 3.0-harddisker på USB 2.0. Man kan merke seg også at versjonen av LaCie Rugged som vi har testet er med 7 200 o/min-harddisk.

LES OGSÅ:

TEST: Lacie 2big USB 3.0 - Rask dobbeltdisk

Konklusjon

Egentlig handler mye her om pris. Ytelsesforskjellene mellom diskene i samme segment er relativt små. Har man litt ekstra ytelseskrav kan man vurdere en modell med 7 200 o/min rotasjonshastighet, men slik de aller fleste benytter en slik harddisk vil nok 5 400-modellene gjøre en god nok jobb. Slik prisene er nå, er det også liten hensikt å satse på en USB 2.0-modell. Prisforskjellen mellom USB 2.0 og 3.0 er omtrent ingenting lengre. Selv om man ikke har USB 3.0 nå, vil man trolig ha det neste gang man kjøper pc. Har man stasjonær pc koster et USB 3.0-kort under 200 kroner, og vi snakker om godt over en fordobling av ytelsen på harddisker av denne typen – og enda mer for 3,5-tommers eksterne harddisker.

Apacer AC430 i 500 gigabyte-utgave koster i overkant av 500 kroner hos de rimeligste forhandlerne. Det blir omtrent på samme nivå som for eksempel Transcend, Western Digital og Verbatim med samme kapasitet.

Alt i alt – Apacer AC430 kan være et godt valg, men skiller seg ikke spesielt fra flere av konkurrentene. Ytelsesmessig legger den seg også på linje med konkurrentene jevnt over.

LES OGSÅ:

TEST: Winstar USB3.0 HDD Docking Station: Lynrask disk-dokking