TEST: Asus U3S6 - Gi pc-en din raskere USB og Serial ATA

TEST: Asus U3S6 - Gi pc-en din raskere USB og Serial ATA

Asus U3S6 er en rimelig løsning for å gi pc-en din støtte for USB 3.0 - og som bonus får man et par ekstra Serial ATA-porter.

Vi har den siste tiden sett et skred av nye produkter som støtter USB 3.0, og vi regner med at mange produsenter kommer til å bruke Cebit-messen i starten av mars til å lansere eller forhåndspresentere enda flere nyheter. Samtidig har nå Seagate og Western Digital harddisker på markedet med støtte for Serial ATA 6 Gbps, og om ikke lenge vil man se flere SSD-er med støtte for denne teknologien som fordobler båndbredden mellom disk og diskkontroller.

Flere hovedkortprodusenter har allerede lansert hovedkort med støtte for USB 3.0 og Serial ATA 6 Gbps. For deg som allerede sitter med en pc som ellers er god nok kan et tilleggskort være en enklere løsning. Løsningen vi så langt har brukt for å teste produkter med USB 3.0 eller Serial ATA 6 Gbps er Asus' U3S6-kort. Dette er altså et kort som kombinerer både USB 3.0-kontroller og Serial ATA 6 Gbps-kontroller. Det benyttes kontrollerbrikker fra henholdsvis NEC og Marvell. Dette er de samme kontrollerene som man har sett integrert på hovedkort - blant annet fra Asus.

Prisen for kortet kan man også merke seg. Hos de rimeligste nettbutikkene koster kortert ikke mer enn cirka 250 kroner inklusive mva.

LES OGSÅ: TEST: Gigabyte GA-P55A-UD6 - Klart for det meste

USB 3.0-ytelsen

Det var dette kortet vi benyttet i fjor når vi også hadde vårt første møte med USB 3.0. Det vi videre kan si er at dette tilleggskortet siden da har blitt bedre. Ny firmware og nye drivere har gitt oss bedre USB 3.0-ytelse enn vi hadde den gang. Det er ikke spesielle forbedringer i henhold til maksimalytelsen, men vi ser forbedringer på enkelte mer praktiske operasjoner - for eksempel filkopieringer og utpakking av komprimerte filarkiv.

 

Foreløpig har vi strengt tatt ingen referanse for USB 3.0-ytelsen. Fortsatt er det kun NEC som kan levere USB 3.0-kontroller. Det vi imidlertid enkelt kan si er at ytelsen ser ut til å være meget god. Ser vi på de maksimale overføringshastighetene vi har hatt fra harddisker, er det nok mer harddiskene i seg selv som er flaskehalsen. Med SSD-er har vi vært oppe i over 180 megabyte i sekundet - riktignok da før vi oppgraderte firmware og drivere som på andre områder har gitt oss noe bedre ytelse.

Kortet har to USB 3.0-porter. Man kan i utgangspunktet kanskje si at dette er lite. En stasjonær pc i dag har gjerne fra seks til ti usb-porter. Vi tror imidlertid det for mange vil gå noe tid før man har flere enn to USB 3.0-enheter - og en mulighet vil jo også være å bruke en USB 3.0-hub eller to slike kort (vi har ikke testet å bruke to kort i samme maskin). Man skal også huske at det for mange usb-produkter vil være svært lite å hente i en overgang til USB 3.0 - mus, tastatur, webkameraer, skrivere og vanlige skannere vil gjerne ikke ha mye å hente ytelsesmessig....

 

LES OGSÅ: USB 3.0 til den bærbare

Serial ATA 6 Gbps trenger SSD

Serial ATA-kontrolleren på kortet er Marvells 88SE9123. Også denne har to tilkoblinger. Det er ikke støtte for RAID. Kontrolleren er også bakoverkompatibel med Serial ATA 1,5 og 3 Gbps. Med andre ord kan det også være en løsning for deg som har brukt opp alle Serial ATA-tilkoblingene på hovedkortet.

Som vi allerede har vært inne på i test av hovedkort og Seagates Barracuda XT-harddisk er det i dag veldig lite/ingenting å hente med Serial ATA 6 Gbps. Harddiskene er ikke raske nok, så Serial ATA 3 Gbps er ikke en flaskehals. Serial ATA 6 Gbps er på sikt imidlertid aktuelt for bruk mot SSD-er. Dagens SSD-er har ytelse tett opp under hva Serial ATA 3 Gbps kan levere, og det er ikke lenge til man vil ha SSD-er som støtter Serial ATA 6 Gbps på markedet.

LES OGSÅ: Guide: Kjøp riktig harddisk

PCI Express

Asus U3S6 er laget som en PCI Express 2.0-kort som benytter fire linjer (PCI Express 2.0 4x). I kombinasjon med en svitsjkontroller fra PLX skulle dette gi båndbredde nok til å også gi god ytelse når både USB og Serial ATA benyttes samtidig.

Kortet kan benyttes på hovedkort med førstegenerasjon PCI Express, samt også kunne benyttes i PCI Express 1x- eller 2x-kortplass. Dette vil imidlertid kunne gi noe redusert ytelse. Så lenge man kun benytter en av kontrollerene på kortet vil det trolig ikke være noen større praktisk forskjell. Det er få hovedkort som har PCI Express 4x-kortplass, men man vil også kunne montere kortet i for eksempel PCI Express 8x- eller 16x-kortplass. Det har de siste årene ikke vært uvanlig at hovedkortene har flere kortplasser rettet mot bruk av flere grafikkort - disse kortplassene vil kunne benyttes og gi full ytelse for kortet.

Asus selv lister en rekke av sine egne hovedkort som kompatible med kontrolleren, og garanterer for så vidt ikke kompatiblitet med andres hovedkort. Vi har testet kontrolleren på et MSI-hovedkort med Intels P55-hovedkort, hvilket har fungert slik det skulle.

Konklusjon

USB 3.0 gir på mange områder den samme ytelsen med en ekstern harddisk som man har med en intern harddisk, og skal man kjøpe ekstern harddisk nå vil vi anbefale at man ser etter modeller med USB 3.0-støtte. Disse er bakoverkompatible med USB 2.0 og vil dermed fungere på pc-er uten USB 3.0-støtte, bare med redusert ytelse.

Trenger man en USB 3.0-kontroller nå burde Asus U3S6 kunne være et godt valg. Skulle man eventuelt trenge Serial ATA 6 Gbps-støtte eller et par ekstra Serial ATA-tilkoblinger ellers kan det jo også være greit å få USB 3.0 med på kjøpet.

250 kroner synes vi er en rimelig pris. Man vil også finne rene USB 3.0-kontrollerkort, men prisforskjellen blir egentlig svært liten.

LES OGSÅ: Slik setter du opp server hjemme