TEST: Buffalo Drivestation HD-HXU3 - Rask USB 3.0-harddisk

TEST: Buffalo Drivestation HD-HXU3 - Rask USB 3.0-harddisk

USB 3.0 begynner å gjøre sitt inntog, og Buffalo er den første som har en ekstern harddisk tilgjengelig på det norske markedet.

I fjor høst gjorde vi den første testen av USB 3.0 – da med et diskkabinett som ikke var et produkt man kunne gå ut å kjøpe. Buffalo hadde da allerede lansert deres Drivestation med USB 3.0-støtte, men først nå godt ut på nyåret har harddisken blitt tilgjengelig.

Og vi må egentlig si oss overrasket – for ytelsen er på enkelte områder betydelig bedre enn det vi så i vårt første møte med USB 3.0.

LES OGSÅ: TEST: USB 3.0 - Raskt førsteinntrykk

Ytelsen

Drivestation HD-HXU3 leveres med kapasitet på 1, 1,5 og 2 terabyte. Vi testet 1 terabyte-modellen, men det skal ikke være snakk om praktiske ytelsesforskjeller mellom de ulike kapasitetsalternativene.

Tilkoblet USB 2.0 ser vi i utgangspunktet ytelsestall som i basis er like andre eksterne 3,5-tommers USB 2.0-disker. Vi ser en maksimal lese- og skrivehastighet på 30-35 megabyte i sekundet. Buffalo har på flere av sine eksterne harddisker et «turbo-modus» som kan aktiveres gjennom medfølgende programvare. Vi er litt usikker på hva dette i praksis gjør, men ytelsen med USB 2.0 blir i hvert fall noe bedre. Så mye er det ikke, og det kan alltids diskuteres om forskjellene kan merkes. Med turbo aktivert økte maksimalhastigheten til 35-40 megabyte i sekundet, og vi ser også litt forbedringer på mer praktiske tester på 10-20 prosent.

Med andre ord, som USB 2.0-disk er Buffalo ikke bare like god som vanlige USB 2.0-disker – på enkelte områder er den også bedre.

Men gevinsten med USB 3.0 er stor. Har du en stasjonær pc får du et tilleggskort for USB 3.0 for cirka 250 kroner, og vi tror dette kommer til å bli rimeligere. Som Expresscard-tilleggskort til bærbare koster en USB 3.0-kontroller i underkant av 400 kroner. I våre tester benyttet vi tilleggskortet U3S6 fra Asus, som er basert på kontroller fra NEC i likhet med andre tilleggskort, hovedkort og bærbare pc-er som nå er tilgjengelig med USB 3.0-støtte.

Med USB 3.0 ser vi på mange operasjoner rundt tre ganger bedre ytelse enn med USB 2.0. Og en del av flaskehalsen da er nok harddisken i seg selv. Maksimal lese- og skrivehastighet, som man kan oppnå ved behandling av store filer, målte vi til rundt 115 megabyte i sekundet.

LES OGSÅ: TEST: Asus U3S6 - Gi pc-en din raskere USB og Serial ATA

Konklusjon

Ytelsen kan ikke sies å være annet enn svært god, og Buffalo leverer også et harddiskkabinett som det ikke er mye å utsette på. Riktignok opplevde vi at litt vibrasjoner ble overført mellom disk og skrivebord, hvilket kanskje kunne vært unngått med større gummiknotter under disken. Dette er ikke et uvanlig problem for mange eksterne harddisker og kan også løses ved at harddisken ikke plasseres på en hard overflate eller at man fester noen ekstra gummiknotter under.

Foreløpig kan også prisen være en vurdering. For 1 terabyte-versjonen må man ut med cirka tusenlappen. Sammenligner man det med harddisker som bare har USB 2.0 ville man fått en harddisk på 1,5 terabyte. For 1,5 terabyte-versjonen betaler man cirka 1 400 og for 2 terabyte-versjonen cirka 1 900. Er man kun ute etter lagringskapasitet og ytelsen ikke er så viktig kan USB 2.0 da gi mer for pengene. Den ekstra ytelsen USB 3.0 gir kan imidlertid være verdt den ekstra prisen for mange.

LES OGSÅ: TEST: Gigabyte GA-P55A-UD6 - Klart for det meste