TEST: Freecom Hard Drive XS 3.0 - Gummikledd USB 3.0-disk

TEST: Freecom Hard Drive XS 3.0 - Gummikledd USB 3.0-disk

USB 3.0-harddisker er betydelig raskere enn USB 2.0. Er Freecoms modell et godt valg?

I forrige utgave testet vi Buffalos USB 3.0-harddisk og konkluderte meg svært god ytelse og en generelt god løsning. Buffalos disk var også raskere på USB 2.0 enn de fleste USB 2.0-harddiskene. Freecoms harddisk inngår i samme segment, men har sentrale forskjeller når det gjelder både selve harddisken som benyttes og diskkabinettet.

Freecom Hard Drive XS 3.0 leveres med kapasitet på 1, 1,5 og 2 terabyte. Vår testeksemplar var på 1 terabyte, men ytelsesmessig er det nok små forskjeller mellom kapasitetsalternativene.

Freecom benytter et noe spesielt diskkabinett. I stedet for et kabinett kan man mer kalle det en gummiinnpakning som ligger kapslet rundt harddisken. Dette gjør at disken blir svært kompakt og blir ikke så utsatt for riper e.l. når disken fraktes. Ellers betyr det nok lite for robustheten for selve disken kontra løsninger med mer vanlige diskkabinetter.

LES OGSÅ: TEST: Buffalo Drivestation HD-HXU3 - Rask USB 3.0-harddisk

Ytelse

Freecom benytter en Samsung EcoGreen F2-harddisk. Dette er en harddisk med 5 400 o/min rotasjonshastighet og som har fokuset lagt over på strømforbruk, varmeutvikling og støynivå i stedet for best mulig ytelse. Ser vi det opp i mot Buffalo-modellen som vi testet tidligere, og som hadde en 7 200 o/min-harddisk, er det på en del områder tildels store forskjeller i ytelsen.

Om disse forskjellene i praksis betyr noe er avhengig av hvordan man bruker harddisken. For de som trenger en rask ekstern disk mer for arkivering og sikkerhetskopi trenger det ikke å bety mye. Jobber man imidlertid mer aktivt og ofte mot disken, og mot store filer eller datamengder, kan det være godt merkbare forskjeller.

Har man pc uten USB 3.0-støtte kan harddisken brukes som en USB 2.0-disk. Ytelsen her blir i mange sammenhenger begrenset av USB 2.0-grensesnittet, som er en stor flaskehals for dagens harddisker. Ytelsen vi så i våre tester tilsvarte det vi har sett på flere andre USB 2.0-disker med 5 400 o/min rotasjonshastighet.

I praksis

For vår test av harddisken benyttet vi PCI Express-tilleggskort med USB 3.0-kontroller fra NEC. Denne kontrolleren fra NEC er i dag eneste alternativ hvis man ønsker USB 3.0-støtte, og det finnes tilleggskort både for stasjonære og bærbare pc-er basert på denne. Freecom selger også selv slike kort.

Vi fikk i utgangspunktet litt problemer med at vi mistet kontakt med harddisken under hard belastning. Problemet løste seg imidlertid gjennom å oppgradere driveren for USB 3.0-kontrolleren.

Husk at harddisken har ekstern strømforsyning slik at man er avhengig av stikkontakt. Ønsker man noe som kan drives kun via usb-porten må man velge en ekstern disk basert på 2,5-tommers harddisk. Blant annet Buffalo har annonsert slike med USB 3.0-støtte.

Konklusjon

En helt endelig konklusjon kan vi foreløpig ikke gi pga. vi ikke har fått noen markedspris for hva Freecom Hard Drive XS 3.0 vil koste i Norge. Samme modell i versjon med kun USB 2.0 koster cirka 850 kroner, mens 1,5 terabyte-versjonen cirka tusenlappen. Vi vil da tro at modellen med USB 3.0 blir minst en tre-fire hundrelapper dyrere.

Nå har vi kun testet Buffalos USB 3.0-harddisk fra før. Vi kan imidlertid si at Freecom Hard Drive XS 3.0 ikke blir av de aller raskeste USB 3.0-diskene på markedet. Mye av dette ligger i at Freecom har valgt å bruke en 5 400 o/min-harddisk. Samtidig har det sine fordeler, og kombinert med rett pris kan harddisken være et godt kjøp som gir god ytelse for de bruksområdene de fleste vil ha. Er best mulig ytelse imidlertid viktig vil det finnes bedre alternativer.

LES OGSÅ: Guide: USB 3.0 - Raskt førsteinntrykk