TEST: Freecom XS 3.0 - USB 3.0 fra Freecom

Flere aktører har kommet med USB 3.0-harddisker som gir en betydelig ytelsesforbedring sammenlignet med USB 2.0. Er Freecoms modell et godt valg?

Publisert Sist oppdatert

For ikke lenge siden testet vi Buffalos USB 3.0-harddisk og konkluderte meg svært god ytelse og en generelt god løsning. Buffalos disk var også raskere på USB 2.0 enn de fleste USB 2.0-harddiskene. Freecoms harddisk inngår i samme segment, men har sentrale forskjeller når det gjelder både selve harddisken som benyttes og diskkabinettet.

Freecom Hard Drive XS 3.0 leveres med kapasitet på 1, 1,5 og 2 terabyte. Vår testeksemplar var på 1 terabyte, men ytelsesmessig er det nok små forskjeller mellom kapasitetsalternativene.

Freecom benytter et noe spesielt diskkabinett. I stedet for et kabinett kan man mer kalle det en gummiinnpakning som ligger kapslet rundt harddisken. Dette gjør at disken blir svært kompakt og blir ikke så utsatt for riper e.l. når disken fraktes. Ellers betyr det nok lite for robustheten for selve disken kontra løsninger med mer vanlige diskkabinetter.

LES OGSÅ: GUIDE: USB 3.0 - Raskt førsteinntrykk

Ytelse

Freecom benytter en Samsung EcoGreen F2-harddisk. Dette er en harddisk med 5 400 o/min rotasjonshastighet og som har fokuset lagt over på strømforbruk, varmeutvikling og støynivå i stedet for best mulig ytelse. Ser vi det opp i mot Buffalo-modellen som vi testet tidligere, og som hadde en 7 200 o/min-harddisk, er det på en del områder tildels store forskjeller i ytelsen.

Om disse forskjellene i praksis betyr noe er avhengig av hvordan man bruker harddisken. For de som trenger en rask ekstern disk mer for arkivering og sikkerhetskopi trenger det ikke å bety mye. Jobber man imidlertid mer aktivt og ofte mot disken, og mot store filer eller datamengder, kan det være godt merkbare forskjeller.

Har man pc uten USB 3.0-støtte kan harddisken brukes som en USB 2.0-disk. Ytelsen her blir i mange sammenhenger begrenset av USB 2.0-grensesnittet, som er en stor flaskehals for dagens harddisker. Ytelsen vi så i våre tester tilsvarte det vi har sett på flere andre USB 2.0-disker med 5 400 o/min rotasjonshastighet.

Ytelsen er ikke like god som for Buffalos USB 3.0-harddisk, men for mange vil bruksområdene være slik at det ikke blir merkbare forskjeller. Vi kan videre se at ytelsen med USB 3.0 er svært mye høyere enn for USB 2.0.

I praksis

For vår test av harddisken benyttet vi PCI Express-tilleggskort med USB 3.0-kontroller fra NEC. Denne kontrolleren fra NEC er i dag eneste alternativ hvis man ønsker USB 3.0-støtte, og det finnes tilleggskort både for stasjonære og bærbare pc-er basert på denne. Freecom selger også selv slike kort.

Vi fikk i utgangspunktet litt problemer med at vi mistet kontakt med harddisken under hard belastning. Problemet løste seg imidlertid gjennom å oppgradere driveren for USB 3.0-kontrolleren.

Husk at harddisken har ekstern strømforsyning slik at man er avhengig av stikkontakt. Ønsker man noe som kan drives kun via usb-porten må man velge en ekstern disk basert på 2,5-tommers harddisk. Blant annet Buffalo har annonsert slike med USB 3.0-støtte.

LES OGSÅ: TEST: Buffalo Drivestation HD-HXU3 - Rask USB 3.0-harddisk

Konklusjon

Nå er det så langt kun Buffalos USB 3.0-disk vi har som referanse. Freecoms modell er ikke like rask, hvilket ganske enkelt kommer av at de benytter en tregere harddisk. Forskjellen er imidlertid ikke så stor at for de fleste blir nok forskjellen vanskelig å merke for de bruksområdene de har. Prisen skiller seg spesielt ikke fra Buffalos alternativ – cirka 1 400 kroner må man ut med for 1,5 terabyte-modellen. Mindre og større modeller blir også tilgjengelig.

Ser man prisen opp mot USB 2.0-disker er den en del høyere – trenger man kun ekstra lagring og anser ytelsen for USB 2.0 som god nok, selv om den gjerne er bare en tredjedel eller dårligere, kan USB 2.0-disker fortsatt være kurante kjøp.

Alt i alt er Freecom XS 3.0 et kurant kjøp hvis man ønsker en rask ekstern harddisk.

Tilleggskort for bruk av USB 3.0 til stasjonære og bærbare koster fra rundt 300 kroner.

LES OGSÅ: TEST: Iomega ix4-200d - God NAS fra Iomega