TEST: Hitachi Touro Desk Pro - Svært rask og rimelig USB 3.0-disk

TEST: Hitachi Touro Desk Pro - Svært rask og rimelig USB 3.0-disk

Hitachi har raske interne harddisker. Sammen med USB 3.0 gir det også raske eksterne disker – på opptil 4 terabyte.

Hitachi var den siste av harddiskprodusentene som lanserte egne eksterne harddisker, men selskapet satser sterkt på dette nå – både gjennom Hitachi-navnet og G-Technology-navnet.

Det vi nå har testet, er modellen Hitachi Touro Desk Pro, en ekstern harddisk bygget rundt en 3,5-tommers harddisk og tilgjengelig med kapasitet på 1, 2 og 3 terabyte. Ifølge Hitachi vil også en 4 terabyte-versjon være tilgjengelig om ikke lenge.

LES OGSÅ:

EU-skepsis for harddiskmarkedet

Det benyttes harddisk med 7 200 o/min. rotasjonshastighet. Dette er noe man bør merke seg hvis man er på jakt etter en ekstern disk som er så raskt som mulig. Mange av de rimeligste eksterne diskene benytter harddiskdrev med lavere rotasjonshastighet, som for eksempel 5 400 o/min. I ren overføringshastighet betyr det ikke så mye, men det gir kortere aksesstid, hvilket for mindre operasjoner og ved fragmentert disk kan gi en del bedre ytelse. Ulempen med høyere rotasjonshastighet kan være mer vibrasjoner og støy, men vi synes Touro Desk Pro her har absolutt akseptable nivåer.

LES OGSÅ:

TEST: Buffalo Drivestation Quad USB 3.0 - Stor lagringsboks

I praksis

USB 3.0 har vi i det siste sett på de aller fleste bærbare pc-ene vi har hatt inne til test. Vanlige stasjonære og mange bærbare pc-er kan også oppgraderes med USB 3.0-støtte for et par hundre kroner. Sammenlignet med USB 2.0 er det gjerne snakk om opptil tre-fire ganger høyere ytelse. Om flere gigabyte skal kopieres over, blir forskjellen merkbar.

I snitt lå den sekvensielle lese- og skrivehastigheten på i overkant av 110 megabyte per sekund, og også på operasjoner som filkopieringer innad på harddisken, utpakking av filer, virussøk og flere andre oppgaver er Touro Desk Pro den raskeste eller blant de raskeste vanlige USB 3.0-harddiskene vi har testet. Faktisk ser vi at den på enkelte områder er raskere enn noen av RAID 0 USB 3.0-løsningene vi har testet.

Tilkoblet USB 2.0 yter harddisken også som forventet – USB 2.0 blir da i hovedsak flaskehalsen, men på enkelte områder vil disken være raskere enn spesielt 5 400 o/min-harddisker.

Hitachi leverer også med programvare for sikkerhetskopiering, både lokalt og mot deres skytjeneste. Programvaren imponerer egentlig ikke, og pris og tjenester rundt deres skytjeneste er slik at konkurrerende tjenester virker mer attraktive å bruke.

LES OGSÅ:

TEST: To raske minnepinner

Konklusjon

Tar vi utgangspunkt i 3 terabyte-versjonen som vi testet, er Touro Desk Pro blant de billigste USB 3.0-diskene med denne kapasiteten. Hos de billigste forhandlerne ligger prisen på rundt 1 150 kroner inklusive mva. i skrivende stund. Modellene på 1 og 2 terabyte koster cirka 550 og 800 kroner. Med den ytelsen disken da leverer, er den ganske enkelt et svært godt valg for deg som er på jakt etter en stor og rask ekstern harddisk.

LES OGSÅ:

TEST: 3 TB-duell: Western Digital vs Hitachi