TEST: Kingston HyperX Predator USB 3.0 - Gigantminnepinne

Kingston HyperX Predator USB 3.0 leveres med opptil 1 terabyte lagringskapasitet.

Publisert Sist oppdatert

Med synkende priser for flashminne kan store usb-minnepinner i større og større grad bli et alternativ til portable eksterne harddisker. Usb-minnepinnene har fordelen av å være langt mindre og lettere, samt at de tåler en røffere behandling.

Med 1 terabyte-modellen er Kingston blant dem som kan levere markedets største minnepinne. Det vil si – foreløpig er det kun 512 gigabyte-modellen som er tilgjengelig, men vi kan ikke se konkurrenter som kan levere tilsvarende eller høyere kapasitet per i dag.

Å si at det blir en direkte konkurrent til eksterne harddisker, selv om kapasiteten er blitt større, blir heller ikke helt riktig. Mens en 2 terabyte USB 3.0-harddisk koster fra rett over tusenlappen, må man opp i nesten 6000 kroner for Predator med 512 gigabyte kapasitet. Men så kan en god minnepinne være langt raskere enn en harddisk.

LES OGSÅ:

TEST: Kingston Datatravler Workspace: Windows 8 på pinne

Ytelsen

Ytelsen på HyperX Predator er i høy grad avhengig av bruksområdet.

På store lese- og skriveoperasjoner målte vi ytelsen til cirka 240 megabyte for lesing og i underkant 100 megabyte for skriving. Dette er et snitt for flere av testene vi bruker på dette området. Dette er for så vidt gode tall. De rimeligste eksterne USB 3.0-harddiskene vil klare rundt 80 megabyte i sekundet, mens de litt raskere i overkant av 100 megabyte i sekundet.

Problemet for minnepinnen starter imidlertid når det er små operasjoner som skal utføres, samt at man ser forskjeller avhengig av hvilket filsystem som benyttes. Spesielt skriveytelsen på noen områder kan bli svært lav.

Minnepinnen er i utgangspunktet formatert som FAT32, som også er filsystemet som gir den best ytelse. Fordelen med FAT32 er at det fungerer overalt, men en sentral ulempe kan være at filer større enn 4 gigabyte ikke er støttet. I praksis vil vi anbefale å bruke NTFS eller exFAT.

Ser vi ytelsen opp i mot for eksempel Kingstons egen Workplace DT-minnepinne som vi testet nylig, er ytelsen bare en brøkdel på mindre operasjoner. I praksis får dette betydning hvis man for eksempel skal benytte minnepinnen til å lagre virtuelle maskiner som man bruker på forskjellige pc-er – eller annen type bruk der operativsystemet kjører direkte på minnepinnen. Det vil også ha betydning hvis man jobber med store datasett bestående av mange små filer.

LES OGSÅ:

Alt-mulig-disk fra Corsair

Stor

Samtidig som det er imponerende at den lille metallklumpen kan romme 512 gigabyte eller 1 terabyte, er det visse utfordringer med hvordan den er konstruert. På noen pc-er vil minnepinnen kunne gjøre det vanskelig å bruke usb-port eller annen type port som er plassert nært usb-porten minnepinnen er koblet til. På en del tynne ultraportable eller usb-porter montert lavt på en pc vil usb-minnepinnen være såpass tykk at pc-en på den ene siden kan komme til å hvile på minnepinnen. Her kan man stille spørsmål om selve usb-pluggen er designet for å tåle belastningen det gir. En liten kabel følger med og kan benyttes på pc-er der utformingen blir et problem.

LES OGSÅ:

TEST: Transcend RDF8: Rask USB 3.0-minnekortleser

Konklusjon

Sett ut i fra prisen hadde vi håpet at HyperX Predator var konstruert på en litt annen måte, og at man mer kunne se på det som en ekstern SSD i stedet for bare en vanlig minnepinne med høy kapasitet.

For dem som skal frakte med seg større filer – for eksempel bilder, musikk og video, vil ytelsen for HyperX Predator være svært god. For en del annen type bruk kan ytelsen bli lav.

Prismessig er det heller ikke å komme bort fra at det blir kostbart, men på sikt ser vi nok for oss at minnepinner med såpass høy kapasitet kommer til å gå kraftig ned i pris.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik gir du pc-en SSD