TEST: Lacie 2big USB 3.0 - Rask dobbeltdisk

TEST: Lacie 2big USB 3.0 - Rask dobbeltdisk

To raske harddisker i RAID 0 tilkoblet pc-en med USB 3.0 legger grunnlag for svært rask ekstern lagring.

Flere harddiskprodusenter, inkludert Lacie, har hatt flere eksterne harddisker bestående av to disker satt opp i RAID. Med USB 2.0 har ikke RAID gitt noen ytelsesfordel kontra en vanlig ekstern disk – man har imidlertid benyttet RAID 0 for å gi større kapasitet enn hva en enkelt harddisk kan gi alene, samt marginalt bedre ytelse på enkelte områder enn to disker satt sammen i JBOD (Just a Bunch of Drives).

På de litt mer avanserte modellene har man hatt muligheten for å koble til harddisken via Firewire800 eller eSATA. Få pc-er har hatt Firewire800-kontroller, og grensesnittet har i praksis ikke kunnet gi full utnyttelse av potensialet til to raske harddisker i RAID 0.

eSATA vil kunne gi full utnyttelse, men er heller ikke et grensesnitt som så mange pc-er har. Uvanlig er det imidlertid ikke, men etter hvert som USB 3.0 får fotfeste vil nok eSATA i stor grad forsvinne fra vanlige stasjonære og bærbare pc-er. Siden USB 3.0 er bakoverkompatibelt vil man også kunne benytte harddisken mot pc-er uten USB 3.0-støtte. Konsekvensen er redusert ytelse, men da til samme nivå som USB 2.0-harddisker ellers.

LES OGSÅ:

TEST: Små, store og raske for USB 3.0

 

2big USB 3.0

Lacie leverer harddisken 2big med kapasitet på 2, 4 eller 6 terabyte – altså med to harddisker på enten 1, 2 eller 3 terabyte. Versjon 2 og 4 terabytes kapasitet benytter 7 200 o/min-harddisker fra Hitachi, mens 6 terabyte-versjonen benytter 5 900 o/min-harddisk fra Seagate. Vår modell hadde 7 200 o/min-harddisker.

Kabinettet gir et inntrykk av svært god konstruksjon. Kabinettet er i tykk aluminium og veier en god del – dette er ikke en ekstern harddisk du frakter med deg med mindre du må. De to interne harddiskene er festet i skuffer som kan trekkes ut hvis det er aktuelt å bytte en disk.

Utseendemessig er dette også en stilig løsning. Lacie har en rekke modeller som følger samme design, og her er det også mulig å stable flere harddisker. Designet med den store lysende knappen i front kan gi visse assosiasjoner til HAL 9000.

LES OGSÅ:

TEST: Verbatim USB 3.0 Desktop - Billig og rask med USB 3.0

 

0 eller 1?

Lacie 2big USB 3.0 er i utgangspunktet satt opp som RAID 0, som gir den beste ytelsen. RAID 0 fungerer slik at data fordeles over begge harddiskene, hvilket gir mulighet for å lese og skrive raskere.

Man har imidlertid også mulighet til å sette harddiskene opp i RAID 1. RAID 1 legger de samme dataene på begge harddiskene. Man får da kun 50 prosent utnyttelse av den totale kapasiteten, men skulle en av harddiskene krasje vil man ha alle dataene på den andre harddisken. Ytelsen reduseres også noe i RAID 1.

Et tredje alternativ er JBoD, hvor harddiskene settes sammen til ett stort volum lineært. I teorien kan man si at det kanskje kan være lettere å gjøre gjenoppretting av noe av dataene hvis en av diskene skulle krasje kontra RAID 0, men det er ingen sikkerhet i det, og det avhenger av kontroller og filsystem og eventuelt en slump flaks. Vi anser RAID 0 eller 1 for å være det mest aktuelle her.